Vernieuwd ‘Museum van het Joodse volk’ is heropend

Foto ANU

Na een opknapbeurt van tien jaar is het Beth Hatfutsot Museum of the Jewish Diaspora heropend als ANU – “Museum of the Jewish People”. Anu betekent ‘wij’ in het Hebreeuws. Het enige dat ontbrak was de officiële opening, die niet doorging vanwege de coronavirus pandemie.

Het museum bevat een uitgebreide tentoonstelling over Joodse geschiedenis en gemeenschappen – van IJsland tot de Filippijnen – om nog maar te zwijgen over de beroemdheden. Het toont ook werken van Joodse kunstenaars, evenals eigentijdse en antieke Judaïca.

De opknapbeurt kostte ruim 80 miljoen euro, waarvan c.a.15 miljoen van de overheid kwam en 25 miljoen van de familie Nevzlin. De familie Nevzlin is mede-eigenaar van Haaretz. Irina Nevzlin, echtgenote van minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, is voorzitter van het museumbestuur. Nog eens ongeveer 43 miljoen kwam van tientallen donaties in Israël en daarbuiten.

Vier spectaculaire vleugels vertellen het verhaal van het Joodse volk: het was het wachten meer dan waard, het is een fascinerende reis die het verhaal verteld van het Joodse volk door de generaties heen en tot heden uitbeeldt. 

Het mozaïek

Identiteit en cultuur in onze tijd

Het verhaal begint in het heden. De ongelooflijke diversiteit van de uitingen van Joodse identiteit en cultuur stelt ons allemaal in staat hier iets van onszelf te vinden. De folklore en de kunsten, de taal en de literatuur, de verschillende denominaties in het judaïsme en de Joodse bijdrage aan de mensheid.

De reis

Het historische verhaal door de generaties

Dit is het unieke en voortdurende verhaal van het Joodse volk, van de oudheid tot nu. Daarin vind je hoofdstukken over groei, welvaart en culturele dialoog, naast periodes van pogroms en vervolgingen. 

De fundamenten

Een gemeenschappelijke basis, een universele boodschap

De ideologische grondslagen waarop het Joodse bestaan ​​in de loop der jaren is gebouwd, zijn fundamenten die zowel een Joodse als een algemeen universele dimensie hebben die betrekking heeft op de menselijke beschaving als geheel. 

Hallelujah

Een model van Tempio Maggiore, de grote synagoge van Florence, Italië. Foto ANU

De synagoge toen en nu.

Deze verbluffende tentoonstelling geeft een beeld van de synagogen toen en nu. Het bevat 21 modellen van synagogen die de verschillende facetten van het Joodse leven weergeven. Naast elk model wordt een object getoond dat afkomstig is uit de synagoge die ermee verbonden is. Deze objecten verrijken ons begrip van de culturele en artistieke identiteit van die specifieke gemeenschap.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!