Twee dagen voor verkiezingen : Netanyahu weigert debat met Lapid; grote anti-Netanyahu demonstratie

Screenshot demonstratie Jeruzalem.

Met nog twee dagen te gaan voor de verkiezingen van komende dinsdag in Israël waren er zaterdag een aantal belangrijke ontwikkelingen in Israël. Netanyahu weigerde een debat met oppositieleider Yair Lapid, terwijl er op zaterdagavond ca. 50.000 mensen tegen Netanyahu demonstreerden.

Nadat Netanyahu wekenlang oppositie leider Lapid had opgeroepen tot een debat met oppositieleider Yair Lapid, zei deze zaterdag daartoe bereid te zijn en riep Netanyahu op zaterdagavond met hem in debat te gaan.

Netanyahu weigerde dit echter onder het argument dat “Lapid eerst moest zeggen premier te willen worden”. “Waarom zegt hij niet: ‘Ik wil een debat houden omdat ik tegen u vecht voor het premierschap”? vroeg Netanyahu tijdens zijn interview in ‘Meet the Press’ het veel bekeken politieke programma op Channel 12.

Premier Netanyahu tijdens zijn interview. Screenshot Channel 12

Tijdens zijn interview op Channel 12, en ook later op Channel 13, zei Netanyahu dat “hij geen pogingen in het werk zal stellen zijn strafproces te stoppen, om dat ik het proces ga winnen”, aldus Netanyahu. Hij sloot echter niet uit dat een van de Likud Knesset leden met een voorstel zal komen om vervolging van een zittende premier onmogelijk te maken.

Ook zei hij dat hij Israëls procureur-generaal Mandelblit niet zal ontslaan, en hervormingen van het rechtssysteem zal steunen, ook als dat zou inhouden dat Mandelblit en andere hooggeplaatsten binnen het juridisch systeem in Israël, het veld zouden moeten ruimen.

Op zaterdagavond vonden er in het hele land weer demonstraties tegen Netanyahu plaats met als hoogtepunt de demonstratie in Jeruzalem waar volgens schattingen van de Black Flag Movement 50.000 mensen aan meededen.

De boodschap van het protest is duidelijk zei o.a. acteur Lior Ashkenazi, bekend uit Fauda: “ga stemmen, verander de regering, breng veranderingen teweeg en over drie dagen is hij weg”. 

“Het meest hardnekkige protest dat Israël ooit heeft gekend, en misschien wel het meest gerechtvaardigde, werp de regering omver en geef ons alle gelegenheid om onze leiders te kiezen, het is voor onze toekomst, maar vooral voor de toekomst van onze kinderen,” aldus Ashkenazi.

Voorafgaand aan de demonstratie marcheerden duizenden demonstranten met toestemming van de politie vanaf het plein voor de Knesset naar het Paris-plein in de omgeving van de ambtswoning van Netanyahu waar de grote demonstratie plaatsvond, terwijl ze leuzen scandeerden als “Kom op Bibi, ga” en “Het belangrijkste is om helemaal niet bang te zijn”, riepen ze onderwijl zwaaiend met grote Israëlische vlaggen.

Uit de laatste peilingen blijkt dat geen van de twee blokken een meerderheid zal behalen, lijkt het erop dat de Yamini partij van Naftalie Bennett de ‘kingmaker’ zal zijn en afhankelijk bij wie hij zich aansluit, zal bepalen of Netanyahu opnieuw een regering kan samenstellen of dat oppositieleider Lapid dat zal zijn.

Bennett heeft de laatste weken echter duidelijk gezegd dat hij premier wil worden en onder geen voorwaarde in een regering onder leiding van Netanyahu zal plaatsnemen. Of hij zijn woorden gestand zal doen zal de komende weken blijken.

Uit een enquête van het Channel 12 programma ‘Meet the Press’, kwam naar voren dat 56% van de ondervraagden een einde aan het tijdperk Netanyahu wil, terwijl 50% zei dat Netanyahu niet aan kan blijven als premier zolang zijn strafzaak loopt.

Al met al beloofd komende dinsdag een belangrijke dag in de geschiedenis van Israël te worden.

Gaan de vierde verkiezingen in twee jaar tijd een einde aan politieke deadlock maken, of komen er over een paar maanden voor de vijfde keer verkiezingen?

Woensdagochtend 24 maart zal het duidelijk zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)