Artsen dreigen met staking in Israël

Master KG – Jerusalema [Feat. Nomcebo] Challenge

De top van het zorgpersoneel in Israël dreigt met een staking wanneer door het ministerie van Financiën niet akkoord wordt gegaan met de financiering van 600 artsen en 1600 verpleegkundigen.

De functies van artsen en verpleegkundigen werden al snel na het uitbreken van de pandemie toegevoegd. Terwijl het zorgstelsel voor de uitbraak van Covid-19 al werd gezien als uitgehold en onder gefinancierd.  

“De epidemie is aan het verdwijnen, de camera’s en journalisten hebben de ziekenhuizen verlaten en financiële functionarissen vallen de gezondheid van Israëlische burgers aan”, zei dr. Zeev Feldman, voorzitter van de Israël Medical Association tegen de Jerusalem Post.

Worden artsen, verplegers, ambulance medewerkers en allen die in de zorg werken alleen gewaardeerd tijdens een crisis? Denk hierbij aan het applaudisseren voor de zorg dat tijdens de uitbraak van de pandemie wereldwijd tot ontroerende en mooie beelden leidde. Kijk naar Nederland waar we te maken hebben met dezelfde problematiek.

Foto: Printscreen Youtube

Dr. Zeev Feldman merkt op dat als er geen verandering komt in de huidige stand van zaken, dit een negatief effect heeft op medische zorg kunnen verlenen.

Het Ministerie van Financiën zegt deze functies niet meer te zullen bekostigen. Prof. Zeev Rotstein zei in het persbericht: “Er komt een nationaal protest”. Aan de Jerusalem Post vertelde het ministerie van Financiën dat de bekostiging van extra personeel tijdens de pandemie, niet uit het gangbare budget is voortgekomen maar uit het budget om het coronavirus te bestrijden. Wie namens het Ministerie van Financiën spreekt, is bij verschijnen van dit bericht nog niet bekend.

Het hoofd van de openbare gezondheidsdiensten, Dr. Sharon Alroy-Preis, vertelde dat het ministerie van Volksgezondheid zal vechten om deze banen te houden. Nieuwe verpleegkundigen zijn ingezet bij Tipat Halav voor kinderen en om epidemiologische onderzoeken van coronaviruspatiënten uit te voeren. Artsen waren onder meer werkzaam in de interne geneeskunde en op de spoedeisende hulp. Preis kan zich niet voorstellen dat verpleegkundigen en artsen weer uit de medische zorg onttrokken worden omdat deze zorg voortdurend nodig is. Beide ministeries, Volksgezondheid en Financiën, zullen voor de formele begrotingsbesprekingen plaats vinden, verschillende alternatieven bespreken.

Bron: The Jerusalem Post.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)