Israëlische wetenschapper leidt internationaal onderzoek om slangenbeten te voorspellen

Groene wijnstokslang. Screenshot YouTube

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie worden er elk jaar ongeveer vijf miljoen mensen door slangen gebeten en zijn er ongeveer 100.000 sterfgevallen en 400.000 amputaties als gevolg van een slangenbeet,

Een internationale groep wetenschappers en onderzoekers zegt een simulatiemodel te hebben gemaakt om slangenbeten te voorspellen met als doel een vermindering van het aantal slangenbeten.

“Het model kan worden gebruikt als een waarschuwingssysteem om aan te geven wanneer en waar er een hoog risico is op slangenbeten, iets dat op dit moment niet echt bestaat”, zegt Eyal Goldstein van de School of Zoology van de Universiteit van Tel Aviv, een co- hoofdauteur van de studie, tegen ISRAEL21C. “Wij zijn de eersten die dit soort wetenschappelijke ontwikkeling aanbieden.”

Hoewel in veel delen van de wereld slangenbeten nauwelijks een zorg zijn, is het in Zuid-Azië een ernstig probleem en heeft het de meeste giftige slangenbeten ter wereld, volgens de recente studie gepubliceerd in PLOS Neglected Tropical Diseases

Goldstein, van de Universiteit van Tel Aviv, zegt dat hij graag wilde deel te nemen aan de wereldwijde studie omdat hij van slangen houdt en “geïnteresseerd is in sociaal-ecologische modellen.”

Onderzoeker Eyal Goldstein. Foto via TAU

“Het model probeert een aantal factoren van het gedrag van slangen te volgen, evenals hun seizoensgebonden en dagelijkse activiteitspatronen, en hoe het klimaat daarop van invloed is”, vertelt Goldstein. “Aan de andere kant probeerden we het gedrag van boeren te volgen. We kijken dus naar de tijden van de dag en maanden waarop boeren naar verschillende landbouwvelden gaan. En toen we de gegevens combineerden met hoe het klimaat elke kant beïnvloedt, kregen we een idee van wat slangenbeten drijft. “

De onderzoekers voerden het onderzoek uit in Sri Lanka, waar uitgebreid onderzoek en gegevens zijn verzameld van 30.000 slangenbeten, die elk jaar ongeveer 400 mensen in dit eilandland doden.

De nieuwe studie concentreerde zich op zes soorten slangen: cobra, Russell’s adder, zaagschubadder (ook bekend als tapijtadder of Echis), bultneusadder, gewone krait en Ceylon-krait. De gegevens werden vergeleken met boeren die de drie meest voorkomende gewassen in het gebied verbouwen: rijst, thee en rubber. Het model kan bijvoorbeeld voorspellen dat de beten van Russells adder in de rijstvelden piekt in februari en augustus, terwijl de bultneusadder de voorkeur geeft aan rubberplantages in april en mei. 

Volgende stappen zijn onder meer epidemiologische studies van slangenbeet, herpetologische conservatiestudies en implementatie van het model op plaatsen die nog geen nauwkeurige slangenbeet gegevens hebben.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)