Libanon verklaart soevereiniteit over betwist zeegebied

Het betwiste zeegebied. Foto via Honest Reporting

De Libanese regering heeft een besluit goedgekeurd om de soevereiniteit over wateren die zij met Israël in de Middellandse Zee betwist uit te breiden. Deze ontwikkeling lijkt een einde te maken aan de discussies over deze kwestie.

De Libanese minister van Michel Najjar vertelde op een persconferentie dat het land geen centimeter van zijn ‘heilige soevereiniteit’ zou prijsgeven. Hij voegde eraan toe dat Libanon Israël blijft zien als een vijandige staat.

In een verklaring zei Libanon dat het 1.430 vierkante kilometer economische wateren annexeert. Deze maatregel sluit aan bij het beleid van Hezbollah ten aanzien van het geschil. Daarin staat dat het niet mogelijk is om met Israël te onderhandelen, over welke kwestie dan ook, omdat het daardoor legitimiteit krijgt.

De betwiste wateren bevatten locaties voor geplande boringen om gasvelden te verkennen. Libanon hoopt met gas-exploratie nieuwe inkomstenbronnen te creëren. Het land bevindt zich midden in een ernstige economische crisis.

In reactie op de eenzijdige actie van Libanon zei de Israëlische minister Yuval Steinitz: “Het lijkt erop dat Libanon de gesprekken liever opbreekt in plaats van te proberen tot een oplossing te komen. Tot onze grote spijt zal dit niet de eerste keer zijn in de afgelopen 20 jaar. Een tijd waarin de Libanezen hun maritieme kaarten hebben veranderd voor propagandabehoeften en demonstraties van nationale trots, waardoor gesprekken keer op keer mislukten. Terwijl landen zoals Israël, Egypte en Cyprus hard hebben gewerkt om hun aardgasvelden te ontwikkelen, blijven de Libanezen achter met oorlogszuchtige retoriek. Eenzijdige Libanese maatregelen zullen natuurlijk worden beantwoord met parallelle maatregelen door Israël”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!