Opnieuw raketten uit Gaza op zuid Israël; rust in Jeruzalem

Raketten worden vanuit Gaza afgevuurd. Screenshot Channel 13 News

Afgelopen nacht werden in totaal vijf raketten vanuit Gaza richting Israël afgevuurd, terwijl in Jeruzalem de rust lijkt te zijn weergekeerd nu de politie de hekken bij de Damascus poort heeft verwijderd.

De eerste raket richting Israël werd om kwart voor elf zondagavond afgevuurd, maar kwam in een open veld bij de grens met Gaza terecht. Een uur later werd een raket afgevuurd die in een open gebied in Gaza zelf terechtkwam.

Echter om drie uur afgelopen nacht was het opnieuw raak toen drie raketten richting Israël werden afgevuurd waarvan er twee door de Iron Dome werden vernietigd en een derde in open terrein in Gaza neer kwam.

Vier mensen, waaronder een zwangere vrouw, raakten licht gewond nadat ze waren gevallen bij het rennen naar de schuilkelders tijdens die aanval, aldus medici.

In reactie hierop heeft Israël besloten de visserijzone voor de kust te sluiten, wat weer een dreigende reactie van Hamas opleverde.

Inmiddels lijkt in Jeruzalem de rust te zijn weergekeerd nadat de politie zondagavond besloot de hekken bij de Damascus poort te verwijderen waardoor de Arabische inwoners zich weer vrij op het plein kunnen verzamelen na afloop van de Ramadan gebeden.

Het was juist het afsluiten van dit plein wat voedsel aan de onrust gaf. Honderden Arabische inwoners van Jeruzalem vierden de, wat zij “de overwinning” noemden.

Hamas noemde het weghalen van de hekken “een overwinning van de Palestijnse jongeren tegen de bezetting”.

De Verenigde Arabische Emiraten riepen zondag Israël op om de spanningen in Jeruzalem te verminderen en veroordeelden een recente mars van een extremistische joodse groepering in de stad.

Het was voor het eerst sinds de normalisatie dat er kritiek vanuit de Emiraten op Israël kwam.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)