President Rivlin ontmoet nabestaanden voorafgaand aan Yom Hazikaron

President Rivlin met de weduwen. Maya Moreno staat op de foto derde van rechts. Foto  Haim Zach (GPO)

Zoals voorafgaand aan elke Yom Hazikaron heeft de president van Israël, Reuven Rivlin, dinsdag een ontmoeting gehad met families en nabestaanden van gevallen soldaten en slachtoffers van terrorisme.

De president ontmoette Meital Itkis, Maya Moreno, Shakib Sha’anan, Hanan Proshak en Noa Karsenty, die allemaal familieleden hebben verloren. Dit zijn hun verhalen:

Meital Itkis verloor haar beide broers bij trainingsongevallen. 2e luitenant Barak Itkis ז”ל kwam in 1996 bij de marine en diende als officier op een raketboot. Barak kwam op 20-jarige leeftijd om het leven bij een live-vuurongeluk tijdens zijn dienst op 20-jarige leeftijd. Maj. Amichai Itkis ז”ל meldde zich in 2001, afgestudeerd van de vliegschool en diende als F-16 piloot in het Scorpion Squadron en als plaatsvervangend commandant van het Bat Squadron. Hij vocht in de Tweede Libanonoorlog, in Operatie Cast Lead en andere geheime operaties. Amichai kwam om bij een trainingsongeval, 28 jaar oud, vier maanden voordat hij van plan was met zijn verloofde te trouwen.

Meital sprak over haar oudere broers en de leegte die ze hebben achtergelaten en zei: “Ik ben al 23 jaar de dochter van een familie met een nabestaanden. Toen Barak werd gedood, was ik negen en een half jaar oud en ik zat op de trappen van ons huis toen ik het nieuws hoorde. Ik beloofde mijn vader diezelfde avond dat we voor het leven zouden kiezen. 12 jaar later, toen we nog steeds met het verlies probeerden te leven en het goed deden, werd mijn broer Amichai, die zijn droom had vervuld om piloot te worden, gedood. En op de avond dat ik het nieuws kreeg samen met zijn verloofde Keren, realiseerde ik me dat ik het enige kind van mijn ouders was. Die avond ging ik naar mijn ouders en vond ze schreeuwend van de pijn en ik begreep dat als ik geen beslissing nam namens mijn familie er niemand anders was om dat te doen. Ik ging naar ze toe en vroeg ze me te beloven dat ik voor het leven zou kiezen, net zoals ik 12 jaar eerder had gedaan. Voor mij was het kiezen van het leven een stap in de richting van het kiezen van een zinvol leven.”

Meital bedankte de president en zei: ‘Ik heb geen grootvader of grootmoeder en ik heb het gevoel dat je een beetje een opa voor me bent. Dus heel, heel erg bedankt daarvoor, en voor wat je voor ons symboliseert. “

Maya Moreno verloor haar man, luitenant-kolonel. Emmanuel Yehuda Moreno ז”ל, aan het einde van de Tweede Libanonoorlog. Emmanuel was de eerste soldaat in de geschiedenis van de IDF wiens foto zelfs na zijn dood niet kan worden gepubliceerd. Hij liet een vrouw en drie kinderen achter.

Maya zei: “Het leven kiezen is niet alleen een doel, maar eerder een pad en je moet weten hoe je het moet afleggen. Als er een richting is, krijg je de reis uiteindelijk goed en haal je onderweg wat geschenken op. Uiteindelijk ben ik in staat om mijn verhaal te vertellen met enkele van de inzichten van Emmanuels manier, wat eenvoudig was. Een Israëlische held die zijn eigen pad heeft gemaakt = en ik denk dat u dat ook doet, meneer de president. Als burger en als weduwe die zich bezighoudt met vermiste soldaten en krijgsgevangenen, ben ik zeer actief op dit gebied en vergroot ik het bewustzijn hierover. Ik weet dat u, meneer de president, er ook erg actief in bent. Ik zou u willen vragen, aan het einde van uw ambtsperiode, op Shabbat Tazria, de dingen niet te vergeten die onze jongens Hadar en Oron uiteindelijk terug naar huis zullen brengen om hier begraven te worden. We hebben graven om naar toe te gaan aan het einde van ons leven, maar dat is niet zo.”

Shakib Sha’anan, een voormalig lid van de Knesset, verloor zijn zoon Sgt.-Maj. Kamil Sha’anan ז”ל in actieve dienst bij een terroristische aanslag op de Tempelberg. Kamil ז”ל verliet de IDF in 2016 en sloot zich aan bij de Israëlische politie, waar hij werd geplaatst in het Jeruzalem District als bewaker in de Tempelberg in de David Area eenheid. Hij was 23 toen hij stierf en liet ouders, drie zussen en een broer achter.

Noa Karsenty verloor haar broer, majoor David Karsenty ז”ל die stierf aan kanker tijdens zijn militaire dienst, waar hij diende als commandant van de onderzoeks- en kwaliteitsvlucht van de Israëlische luchtmacht. Tijdens de bijeenkomst zong Noa een origineel lied dat ze schreef over haar leven en bewoog de aanwezigen tot tranen.

De president bedankte de families voor de ontroerende bijeenkomst voorafgaand aan Yom Hazikaron, en zei: “Ik zie deze jaarlijkse bijeenkomst met vertegenwoordigers van nabestaanden als een grote eer. Het is een grote eer om voor een moment en enigszins van dichtbij de verhalen van uw dierbaren te ontmoeten en om u, uw families grondig te ontmoeten. Ik weet dat de jaren sinds de dood van uw dierbaren uw pijn niet hebben verzacht en dat niets de put zal vullen die ze hebben achtergelaten. Maar je bent niet alleen. Het hele Israëlische volk staat u bij. Op Yom Hazikaron stoppen we gedurende één dag in het jaar de routine, het verkeer en onze ademhaling, en we verdragen je gewoon een beetje van de eindeloze pijn. “

“Maar ook voor de rest van het jaar, herinneren we ons,” beloofde hij. “Het opbouwen van onze mensen houdt nooit op, en de herinnering gaat door. We herinneren ons onze toewijding om een goed heden en een toekomst op te bouwen, want dat is de manier waarop we hun herinneringen zullen eren. We herinneren ons dat het streven naar vrede elke dag in ons hart moet zijn, want er waren mensen die het leven lieten in de hoop dat we samen kunnen leven in veiligheid en ook in vrede. Veiligheid voor alle mensen in ons land, vrede met al onze buren. ”

De president zei ter afsluiting tegen de vrouwen: ‘De manier waarop u uw leven leidt, leert ons een geweldige les in moed, in de zin van het leven en de betekenis die de dood, hoe pijnlijk en kwellend ook, kan geven aan het leven dat erop volgt. Ik ben u zeer dankbaar voor die les als individu, als president en als burger die in deze zaal het hele volk vertegenwoordigt. Moge ons leven hun herinneringen waardig zijn. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)