Zilveren medaille voor Israëls paralympische roeister Moran Samuel

Moran Samuel na het winnen van de zilveren medaille in Italië, Screenshot Facebookpagina

Tijdens de Europese kampioenschappen roeien op het meer van Varese, Italië, heeft de Israëlische paralympische roeister Moran Samuel zilver gewonnen. Zij finishte de 2000 meter lange race in 10:17:46 in een gevecht met rivaal en vriendin, de Noorse roeister Birgit Skarstein, zo melde het Daniel Rowing Center in Tel Aviv.

Het was een hechte strijd tussen Moran en oude rivaal en goede vriendin, de Noorse roeister Birgit Skarstein, die bijna 5 seconden sneller was dan Moran.

Vanwege de coronavirus pandemie was de medailleceremonie dit jaar een sombere aangelegenheid en was er geen podium, in plaats daarvan haalden de medaillewinnaars hun eigen prijzen op.

Samuel won met haar brons de eerste medaille ooit van Israël op de Olympische Spelen van 2016 in Rio en behaalde de derde plaats in de 1000 meter skiff voor dames.

Moran Samuel begon pas in 2010 met roeien. In 2012 werd ze vijfde op het Paralympische evenement in Londen en in 2015 won ze goud op het WK-evenement, ook in het meer van Varese.

Ze was tot 2006 lid van het nationale basketbalteam van Israël, toen ze een herseninfarct kreeg en verlamd raakte aan haar onderlichaam.

“Op een ochtend hing ik mijn was op”, herinnerde Samuel zich in een interview met Walla News nadat ze de gouden medaille had gewonnen. Uit het niets voelde ze “een plotselinge scherpe pijn in haar rug en kon ze niet ademen.”

Samuel belde een ambulance en ging op de grond liggen. Tegen de tijd dat het medische team arriveerde, kon ze haar benen niet meer bewegen en moest ze op een brancard worden gedragen. Op weg naar het ziekenhuis “ bleef ik mijn benen stompen” maar voelde niets. 

Op 24-jarige leeftijd, met een veelbelovende basketbal carrière voor de boeg, vertelden dokters haar dat ze een zeldzame herseninfarct had gehad. “In een oogwenk was mijn lichaam verlamd”, zei ze.

De getalenteerde atlete moest zich aanpassen aan een nieuw leven, maar ze gaf haar liefde voor sport niet op. Ze bleef basketballen bij het nationale rolstoelploeg team. Na veel overreding door haar levenspartner (nu vrouw), Limor Goldberg, met wie ze ook twee kinderen opvoedt, begon Samuel met roeien.

Ze traint bij het Daniel Rowing Center in Tel Aviv maar volgt het grootste deel van haar opleiding in Italië onder coach Paula Grizzetti.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!