Israël herdenkt 23.928 gevallenen

Graven van omgekomen soldaten op Mount Herzl. Screenshot YouTube

Wanneer dinsdagavond om 20,00 uur voor 1 minuut de luchtalarmsirene klinkt, is dat de start van Yom Hazikaron, de dag waarop Israël haar 23.928 soldaten en burgers herdenkt die zijn gevallen sinds de oprichting van de Staat in 1948.

In Israël is dit ieder jaar weer een intens verdrietige dag, iedereen kent wel iemand die rouwt om een omgekomen familielid of vriend.

Na de sirene vindt zoals ieder gebruikelijk, een herdenkingsceremonie plaats bij de Klaagmuur, welke zal worden bijgewoond door president Reuven Rivlin en IDF -stafchef Lt.-Gen. Aviv Kohavi.

Op woensdagochtend om 11 uur klinkt de luchtalarmsirene voor 2 minuten, komt het hele land tot stilstand en beginnen de officiële plechtigheden op Mount Herzl in Jeruzalem.

In tegenstelling tot verleden jaar mogen nu eerstegraads familieleden weer bij de graven aanwezig zijn, helaas is dat nog niet toegestaan voor vrienden, vanwege de beperkingen door de coronavirus pandemie.

Woensdag zal om 13.00 uur op Mount Herzl een ceremonie plaatsvinden om de slachtoffers van terrorisme te herdenken, die zoals gebruikelijk zal worden bijgewoond door president Rivlin, premier Benjamin Netanyahu en IDF opperbevelhebber Kohavi.

In het afgelopen jaar kwamen 43 burgers en soldaten om. De laatste soldaat die tijdens een operatie werd gedood, was St.-Sgt. Amit Ben Yigal van het elite Golani Reconnaissance Battalion, die 12 mei 2020 werd vermoord tijdens een operatie om verdachten van terroristen te arresteren in het Palestijnse dorp Yabad op de noordelijke Westelijke Jordaanoever. Hij werd geraakt door een rotsblok dat vanaf een dak naar hem werd gegooid.

“In de naam van IDF-soldaten en -commandanten, groet ik degenen die zijn omgekomen en hun nabestaanden”, schreef IDF opperbevelhebber Kohavi in ​​een brief die maandag aan het IDF-personeel werd gestuurd.

“Ik beloof dat we er alles aan zullen doen om degenen die vermist en gevangengenomen worden terug te sturen. We zullen ons blijven herinneren, leren en onderwijzen – en zullen ons doel blijven vervullen – om te verdedigen, ons voor te bereiden en te winnen.”

Woensdagavond eindigt Yom Hazikaron om 20.00 uur en gaan de vlaggen weer in top ten teken dat Onafhankelijkheidsdag is begonnen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)