33-jarige man gedood in Israël te midden van gewelddadige rellen

Rellen in Lod gisteravond

Een 33-jarige vader van drie, genaamd Musa Malakh Hassuna, werd maandagavond doodgeschoten in Lod tijdens een protest van Arabische Israëliërs in solidariteit met Palestijnen in Oost-Jeruzalem en Gaza. Twee anderen raakten gewond. Het gewelddadige protest was een van de vele grote demonstraties in Arabische gemeenschappen in heel Israël.

De slachtoffers maakten deel uit van een menigte gemaskerde demonstranten die stenen en molotovcocktails gooide naar huizen van Joden in de Joodse wijk Ramat Eschol in de Arabisch-Israëlische stad. Demonstranten staken een synagoge in brand en vielen ziekenhuispersoneel aan.

“De Arabische menigte probeerde onze buurt te bestormen”, zei Meir Liush, inwoner van Lod, tegen Ha’aretz. “Het duurde lang voordat de politie arriveerde. Bewoners werden gedwongen om in de lucht te schieten, maar het weerhield de menigte niet totdat ze op hen schoten en twee van hen verwondden.”

De politie zei dat ze het incident aan het onderzoeken waren en arresteerde later een inwoner van de stad, 34, op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij.

Magen David Adom evacueerde een man naar het nabijgelegen ziekenhuis Assaf Harofeh, waar hij dood werd verklaard. MDA nam ook een tweede man mee naar het ziekenhuis, terwijl een derde door familie werd binnengebracht. Beiden leden aan schotwonden.

De Arabische demonstranten vielen het medisch personeel van Assaf Harofeh aan, meldde Israël Radio, waarbij het Arabisch medische personeel als doelwit werd gekozen en hen hekelde omdat ze daar werkten. Medisch personeel moest sommige patiënten evacueren om ze uit de menigte te houden, aldus het radioverslag.

In het noorden van Israël werden tientallen rellen gemeld. De Israëlische politie heeft 67 mensen gearresteerd voor het aansteken van vuren en het gooien van stenen.

Zo’n acht reservebrigades van de grenspolitie werden dinsdagochtend opgeroepen om de politie te helpen met het geweld in heel Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)