Arabisch-Israëlische politicus Mansour Abbas roept op tot einde aan het geweld

Mansour Abbas. Ter illustratie. Foto YouTube.

“Ik vraag jullie allemaal verantwoordelijk te zijn en je verstand te gebruiken, de openbare orde te handhaven en de wet na te leven” zei de leider van de Ra’am partij Mansour Abbas. “Bescherm jullie levens en dat van anderen. Jullie zijn allemaal heel bijzonder,” zei hij.

Maandag had Abbas gewaarschuwd dat de gewelddadige protesten van Arabische Israëliërs een gevaarlijke wending zouden kunnen nemen.

“Vreedzame volksprotesten zijn confronterend geworden en brengen onze jonge mensen in gevaar”, zei hij.

Abbas en zijn Ra’am partij staan voor een politiek van inclusiviteit in de Israëlische samenleving. Voorafgaand aan de verkiezingen van maart 2021 kondigde hij aan dat hij steun zou verlenen aan elke coalitieregering die bereid was samen te werken met de Arabische sector in zaken die belangrijk zijn voor deze bevolkingsgroep. Met name de aanpak van de georganiseerde misdaad die verantwoordelijk is voor een groot deel van het geweld in Arabische steden en dorpen binnen Israël heeft bij hem prioriteit.

Abbas wende zich ook tot andere Arabische politici en riep ook hen op om er bij hun kiezers op aan te dringen zich te onthouden van geweld voordat de situatie verder escaleert.

Issawi Frej, een Arabisch Knessetlid van de Meretz partij woonachtig in Kfar Kassem, drong ook aan op een terugkeer naar rust.

“De anarchie in de straten van Lod, Ramle en andere steden vormt een bedreiging voor ons bestaan als samenleving. Wij, als publieke leiders hebben één missie: het geweld beëindigen. We moeten begrijpen dat Joden en Arabieren buren zijn en geen tegenstanders. Ga alsjeblieft naar huis terug, maak een einde aan het geweld of je vernietigt ons van binnenuit ‘, waarschuwde Freij.

Ook Ayman Odeh, de leider van de Verenigde Arabische Lijst, riep op tot rust. “We zijn bezorgd over de verslechtering. We zijn tegen elke aanval van onschuldige burgers. Ze moeten buiten het conflict worden gehouden.”

De rellen in Lod en elders in Arabische of gemengde steden braken aanvankelijk uit als reactie op de botsingen tussen de politie en Palestijnse demonstranten op de Tempelberg eerder deze week en terwijl de terreurfracties in Gaza Israëlische steden met meer dan 800 raketten hebben bestookt.

In Lod, waar een demonstrant werd doodgeschoten en een joodse man werd gearresteerd in verband met de schietpartij, werd de noodtoestand afgekondigd zodat de veiligheidstroepen meer bevoegdheden kregen om op te treden tegen relschoppers in de stad.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)