Bennett bereikt akkoord met Lapid voor regering zonder Netanyahu

Naftali Bennet maakt zijn beslissing bekend.

Yamina-leider Naftali Bennett heeft zondagavond aangekondigd dat zijn partij zich zal aansluiten bij een coalitie met centristische en linkse partijen om een einde te maken aan de 12-jarige heerschappij van premier Benjamin Netanyahu.

Bennett en Lapid zijn van plan om maandag president Reuven Rivlin te informeren dat ze erin zijn geslaagd om een coalitie te vormen, terwijl de definitieve afspraken tussen de partijen nog worden uitgewerkt.

De verschillende elementen van de ontluikende coalitie hebben een uiteenlopende reeks ideologieën en haar leden hebben weinig met elkaar gemeen, afgezien van de wens om Netanyahu, de langstzittende premier van Israël, naar de oppositie te sturen.
Netanyahu staat momenteel terecht voor beschuldigingen van corruptie. Hij ontkent enig wangedrag.

De voormalige minister van Defensie hekelde Netanyahu vanwege zijn herhaalde mislukkingen om een regering te vormen na vier onbesliste verkiezingscycli in de afgelopen twee jaar, en zei dat “Netanyahu nooit een rechtse regering heeft gehad, niemand gelooft hem meer.”

Bennett voegde eraan toe dat hij geloofde dat Israëls opties bestaan uit een vijfde verkiezingsronde sinds april 2019 of een regering met het zogenaamde “blok voor verandering”. Maar een anti-Netanyahu-coalitie zou fragiel zijn en de steun van buitenaf vereisen van Arabische parlementsleden die zich verzetten tegen een groot deel van Bennetts agenda, waaronder meer nederzettingenbouw op de Westelijke Jordaanoever en de gedeeltelijke annexatie ervan.

Verwacht wordt dat de nieuwe regering zich zal concentreren op het economische herstel van de coronapandemie, terwijl kwesties waarover leden het niet eens zijn, zoals de rol van religie in de samenleving en Palestijnse aspiraties voor een eigen staat, terzijde worden geschoven.

In het kader van een toekomstige machtsdelingsovereenkomst zou Bennett Netanyahu, het 71-jarige hoofd van de Likud-partij, als premier vervangen en later plaatsmaken voor de centrist Lapid in een rotatieovereenkomst.

Bennet en Lapid hebben tot woensdag om een overeenkomst af te ronden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)