Chaos en geweld in Israël

Journalist spreekt met Israëlische demonstranten in Bat Yam

Minister van Defensie Benny Gantz heeft 10 reserve-eenheden van de grenspolitie opgeroepen om het geweld tussen joden en Arabieren te beteugelen.

Israël beleefde in de nacht van woensdag op donderdag de ergste nacht van intern Joods-Arabisch geweld sinds jaren. Tientallen mensen raakten gewond, ongeveer 400 mensen werden gearresteerd.

Na de hevige rellen en aanvallen op joden op dinsdag door Arabische Israëliërs en de voortdurende raketbeschietingen uit Gaza, gingen woensdagavond joodse bendes ‘s de straat op zoek naar Arabieren om wraak op te nemen. Gewelddadige confrontaties braken uit in Lod, Acre, Jeruzalem, Haifa, Bat Yam en Tiberias. Steden die ooit gezien werden als symbolen van co-existentie.

Auto’s werden in de brand gestoken, winkels werden vernield, meutes liepen door de straten en riepen “Dood aan de Arabieren”.

In Jeruzalem werd op de Mahane Yehuda markt een Arabier neergestoken door Joden en ernstig gewond en in Lod werd een Joodse man door een Arabier neergestoken.

Misschien wel de meest schokkende scène van de nacht, en een die uitingen van ongeloof en afschuw van Israëlische leiders opriep, waren beelden van honderden joodse extremisten in Bat Yam die Arabische eigendommen vernielden en vervolgens een chauffeur in zijn auto aanvielen, hem uit zijn voertuig sleurden en hem woest sloegen, omdat zij dachten dat hij een Arabier was die een aanval wou plegen.

Joodse bendes zwierven door de straten van Tiberias en Haifa op zoek naar Arabieren om aan te vallen. Israëlische TV meldt dat de Joodse jongeren leden zijn van ‘La Familia’, de extreem anti-Arabische voetbalsupportergroep van Beitar Jerusalem.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde het geweld in Israëlische steden als “onaanvaardbaar” en zei dat hij de politie noodbevoegdheden zou geven om tegen het geweld op te treden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!