Druk op Bennet om te kiezen neemt toe

Naftali Bennet tijdens de verkiezingen. Foto Youtube

“De regering is bijna rond, we wachten op Bennett,” vertelde een functionaris aan Channel 13-nieuws, nadat Yair Lapid’s Yesh Atid een overeenkomst had gesloten met Blauw en Wit, de Abeidspartij, Meretz en Yisrael Beytenu.

Bennett en Lapid hadden de voorwaarden voor een coalitie enkele weken geleden al afgerond, maar het begin van de militaire operatie in Gaza bracht de Yamina leider ertoe om te zeggen dat een ‘regering van verandering’, onder andere met de islamistische Ra’am-partij, ‘van tafel was.”

Op dinsdag publiceerde Channel 12-nieuws de voorlopige overeenkomst tussen Bennett en Lapid. Er zou zijn afgesproken het premierschap te beperken tot 8 jaar, een wet aan te nemen om ultraorthodoxe dienstneming in het leger te regelen en om vrede te zoeken met de Palestijnen zonder eenzijdige stappen te ondernemen.

Maar Bennett ontkent dat er een overeenkomst is met Lapid en onderhandelt momenteel officieel alleen met Netanyahu, die een fusie heeft aangeboden tussen zijn Likud-partij en Yamina bij mogelijke komende verkiezingen.

Er is echter geen vooruitgang geboekt op dat front en Channel 13 citeerde Likud-functionarissen die boos waren op Bennett omdat hij het aanbod heeft geweigerd.

Channel 12 meldde woensdag bovendien dat enkele ministers en wetgevers van de Likud overwegen om zich tegen een fusie met Yamina te verzetten of deze alleen te steunen als een door Netanyahu geleide regering wordt gevormd, omdat een dergelijke stap ten koste zou gaan van de politieke status van de Likud-achterban.

Bennett heeft geweigerd zich te binden aan de pro- of anti-Netanyahu-blokken en houdt zijn opties open. Hij heeft gezworen “alles” te doen om te voorkomen dat het land in tweeënhalf jaar naar zijn vijfde verkiezing gaat.

Van de rechtse leider wordt aangenomen dat het onwaarschijnlijk is dat hij toetreedt tot het zogenaamde “veranderingsblok” om een rechts-centrum-linkse regering te vormen zonder Netanyahu, ook al zou Bennet premier worden. Als Bennett zich toch aansluit bij Lapid, komt de Nieuwe Hoop van Gideon Sa’ar ook mee, waardoor alleen nog de steun van de Verenigde Arabische Lijst of de Ra’am partij nodig is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!