Onder Kaag negeerde ministerie bewijs dat ontwikkelingshulp bij terreurorganisaties terecht kwam

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt al sinds 2019 voorzien van informatie dat Palestijnse organisaties waar ontwikkelingshulp aan wordt gegeven, zoals Al-Mezan en de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), betrokken zijn bij de PFLP.

Het in 2002 opgerichte onderzoeksinstituut NGO Monitor stuurt al sinds 2019 brieven naar het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking waarin wordt gewezen op de banden tussen de Union of Agricultural Work Committees (UAWC) en de PFLP, het in 1967 opgerichte communistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van George Habash.

In de brieven wordt gewezen op de arrestaties van de voormalig financieel directeur van de Union of Agricultural Work Committees, de financieel directeur van de organisatie en een toezichthouder bij het UAWC, voor betrokkenheid bij de bomaanslag nabij de Joodse nederzetting Dolev waar de 17-jarige Rina Schnerb werd vermoord. De aanslag werd opgeëist door de PFLP.

Over de arrestaties werd bericht op joods.nl en in de Israëlische media en die informatie werd NGO monitor doorgespeeld aan de Nederlandse autoriteiten. De Nederlandse overheid heeft zich echter niet willen laten overtuigen dat de betrokkenen banden hebben met de PFLP, ook niet nadat de PFLP in een online rouwadvertentie een van hen een commandant en held had genoemd.

“Het Popular Front rouwt om de dood van Alice Razzouq, de moeder van de gevangen commandant Samer Arbid, een van de helden van de Poppin-operatie”

De steun aan de organisatie ging daarom door. In 2017 ontving UAWC € 3,8 miljoen van Nederland; € 2,6 miljoen in 2018; en € 1,7 miljoen in 2019.

Na aanhoudende vragen in de kamer kondigde de Nederlandse regering in 2020 aan de banden met de organisatie toch op te schorten en een extern Europees onderzoek af te wachten waarin zou worden gekeken of er sprake was van banden tussen UAWC en de PFLP.

Uit documenten die het Israëlische onderzoeksinstituut NGO Monitor ontving, bleek dat het Nederlandse ministerie van ontwikkelingshulp onder Sigrid Kaag informatie verborg, onder meer door het zwart markeren van documenten. De documenten omvatten onder meer financiële rapporten, audits en jaarverslagen over de Nederlandse steun aan de “Union of Agricultural Work Committees (UAWC)” in 2017-2019.

De namen van UAWC-medewerkers wiens salarissen met Nederlandse ontwikkelingshulp werden betaald waren verwijderd, evenals informatie over “onderaannemers” en activiteiten die werden uitgevoerd door partners die de projecten uitvoerden. Mochten de medewerkers aantoonbare banden hebben met de PFLP, zoals in het verleden het geval was, waren nu hun namen niet bekend zodat er geen banden konden worden aangetoond met de terreurorganisatie.

In een begeleidende brief schreven de Nederlandse minister van Ontwikkelingshulp, Sigrid Kaag en de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, dat ze de informatie opzettelijk voor Israël verborgen hielden omdat veel van de bouwactiviteiten van de UAWC volgens de Israëlische autoriteiten illegaal zijn en ze het risico op vernietiging of mogelijke confiscatie van de gebouwen door de Israëlische autoriteiten wilden voorkomen.

Dat Nederlands ontwikkelingshulp in handen van Palestijnse terroristen terecht komt is recent nogmaals bevestigd door een inzage in een rapport van de Shin Bet door Elsevier-redacteur Eric Vrijsen. Het rapport bevestigt dat het gaat om miljoenen euro’s per jaar en dat het geld afkomstig is van verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Het inlichtingenrapport wat Vrijsen inzag, is gebaseerd op politieverhoren van vier Palestijnse financieel managers die dit eerder dit jaar werden gearresteerd op verdenking van steun aan terrorisme. 

Inmiddels is de financiële steun van Nederland weer aan het UAWC weer hervat. De resultaten van het onderzoek de banden met de PFLP laten volgens Kaag te lang op zich wachten, terwijl de nood onder Palestijnse boeren hoog is. De VVD, PVV en ChristenUnie vragen nu om opheldering van verantwoordelijk demissionair minister Sigrid Kaag.

Lees ook:
Kaag de mist in: geen bezoek aan familie van slachtoffer terreuraanslag

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)