Nederland verbergt samenwerking met Palestijnse organisatie die banden heeft met terreurgroep

Een van de documenten is aan het zicht onttrokken door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto via Israel Hayom

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt niet alleen een uitgebreide campagne te voeren om Palestijnse illegale bouw in de Westelijke Jordaanoever te promoten – Judea en Samaria – maar verbergt ook opzettelijk informatie om hun acties te verbergen.

Sinds 2017 financiert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor tientallen miljoenen euro’s Palestijnse bouwplannen in Area C, zonder de goedkeuring van de Israëlische autoriteiten, meldt de Hebreeuwse krant Israel Hayom.

Die activiteit wordt uitgevoerd in samenwerking met de Palestijnse organisatie “Union of Agricultural Work Committees (UAWC)” om te profiteren van landbouwactiviteiten om de Palestijnse controle in Area C uit te breiden.

Deze organisatie heeft een bekende en bewezen band met het extreemlinkse en communistische terreurclub PFLP, die ook betrokken was bij de moord op het 17-jarige meisje Rhina Shnerb in 2019, waar wij al eerder over hebben bericht.

Na de ontdekking van banden tussen de UAWC en het Volksfront, kondigde de Nederlandse regering afgelopen zomer aan de banden met de organisatie op te schorten.

Uit documenten die het Israëlische onderzoeksinstituut NGO Monitor heeft ontvangen, blijkt echter dat deze banden voortduren en dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de informatie over illegale constructie verbergt, onder meer door het zwart markeren van documenten.

De documenten omvatten onder meer financiële rapporten, audits en jaarverslagen over de Nederlandse steun aan de “Union of Agricultural Work Committees (UAWC)” in 2017-2019, maar ze hielden vitale informatie verborgen: het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken verwijderde de locatie van de projecten, die worden gebouwd zonder toestemming van Israël.

Bovendien werden de namen van UAWC-medewerkers, wiens salarissen slechts door de Nederlandse steun konden worden betaald, verwijderd, evenals informatie over “onderaannemers”, aanbevelingen voor actie, reacties en risico’s, en activiteiten die werden uitgevoerd door de partners die de projecten uitvoerden.

De informatie is aan NGO Monitor verstrekt naar aanleiding van een parlementair verzoek om informatievrijheid van leden van het Nederlandse parlement, dat de regering verplicht om dergelijke informatie te verstrekken.

In een begeleidende brief schreven de Nederlandse minister van Ontwikkelingshulp, Sigrid Kaag, en de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, dat ze de informatie opzettelijk voor Israël verborgen hielden: “De informatie was verborgen als het informatie was waarvan de openbaarmaking een risico op vernietiging of mogelijke confiscatie van de gebouwen door de Israëlische autoriteiten en de inwoners van de nederzetting zou opleveren”, schreven de twee ministers.

Andere redenen om de informatie te verbergen, zijn volgens de ministers de bescherming van de privacy van de mensen die bij de activiteit betrokken zijn en het feit dat de kwestie wordt herzien, waardoor het vrijgeven van de namen van de mensen is verboden zolang het wordt uitgevoerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)