IDF jaagt op bevelhebbers van Hamas en de Islamitische Jihad

IDF vernietigt flatgebouw in gebruik door Hamas. Foto YouTube.

De Israëlische luchtmacht bestookt ook woensdagochtend doelen in de Gazastrook en legt de nadruk op het uitschakelen van hooggeplaatste bevelhebbers van Hamas en de Islamitische Jihad.

De IDF waarschuwt inwoners van Gaza om voor hun eigen veiligheid uit de buurt te blijven van locaties waar Hamas actief is. Er komt een “grote golf van aanvallen in de Gazastrook”, zei de IDF. Ondertussen heeft Israël al een aantal hooggeplaatste Hamas en Islamitische Jihad commandanten gedood.

Onder de door Israël getroffen doelen bevinden zich onder meer het huis van een Hamas-bataljonscommandant in een gebouw met meerdere verdiepingen, het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst, locaties voor munitieproductie, militaire complexen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, evenals twee terreurtunnels. De aanvallen zouden minstens 15 Hamas-terroristen het leven hebben gekost.

Om burgerslachtoffers te voorkomen waarschuwt de IDF bewoners van de gebouwen die het op het punt staat te treffen. Dit wordt gedaan door het versturen van een waarschuwing per sms naar iedereen in de omgeving of door eerst op het dak “te kloppen” met een raket zonder explosief. Burgers in Gaza krijgen op deze manier de kans om de gebouwen tijdig te verlaten waar Hamas en de Islamitische Jihad zich hebben verschanst.

In één zo’n aanval schakelde de IDF twee Hamas-inlichtingenagenten uit die volgens de IDF verantwoordelijk waren voor raketaanvallen op Israël: Hassan Kaogi, het hoofd van de militaire veiligheidsafdeling van Hamas, evenals zijn onderbevelhebber, Wail Issa, de hoofd van de contraspionagevleugel van Hamas.

Ook schakelde de IDF drie hoge Hamas-functionarissen uit: Bassam Issa, de commandant van de Gaza-brigade, Rafa Salama, de commandant van de Khan Younis-brigade en Mohammed Yazouri, het hoofd van de Hamas-inlichtingendienst.

Dinsdag schakelde de IDF twee vooraanstaande islamitische jihadterroristen uit, waarmee een slag werd toegebracht aan de raketinfrastructuur van de terreurgroep. De IDF schakelde dinsdagavond ook het hoofd van de anti-tank raketeenheid van Hamas uit tijdens een luchtaanval.

Een van de terroristen werd geïdentificeerd als Samah Abed al-Mamlouk die de leiding had over het raketarsenaal van de Islamitische Jihad. Volgens de IDF en de Shin Bet hield Mamlouk zich schuil samen met een aantal andere bevelhebbers van de terroristische organisatie.

Bij een andere aanval werd Hassan Abu al-Ata, plaatsvervangend commandant van de Gaza Brigade van de Islamitische Jihad, gedood toen de IDF een appartement in een acht verdiepingen tellend gebouw in de wijk Rimal in Gaza beschoot. Hij was de broer van Baha abu Al-Ata die in 2019 door Israël werd gedood. Beide broers waren bekende hooggeplaatste leden van de Islamitische Jihad en zaten achter veel van de raketaanvallen van de groep op Israël in de afgelopen jaren.

Volgens Minister van Defensie Benny Gantz is het doel van de operatie in Gaza om Hamas en de Islamitische Jihad ernstig te verzwakken en de rust in Zuid-Israël te herstellen. De operatie zal minimaal enkele dagen duren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)