Hevige rellen in Lod, Israël roept de noodtoestand uit in de Joods-Arabische stad

Brandende auto’s in Lod. Foto YouTube.

Dinsdagavond braken er hevige rellen uit in de Israëlische stad Lod waarbij drie synagoges, talloze winkels en tientallen auto’s in brand werden gestoken. De Israëlische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de stad en met spoed verschillende grenspolitie eenheden gestuurd om de orde te herstellen.

Joodse bewoners meldden dat de stroom in hun huizen werd onderbroken en dat benzinebommen door hun ramen werden gegooid terwijl winkels werden leeggeplunderd door Arabische bendes.

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, zei dat het stadhuis en een museum ook werden aangevallen en vergeleek de situatie met Kristallnacht uit 1938. Ook nam hij het woord “burgeroorlog” in de mond. “Decennia van coëxistentie-pogingen zijn mislukt.”

Nadat hij rechtstreeks een beroep had gedaan op de premier voor dringende hulp, werd in de stad voor het eerst sinds 1966 de noodtoestand uitgeroepen. Eenheden van de grenspolitie zijn ingezet om de orde te herstellen.

Arabisch geweld brak ook uit in tal van andere steden in Israël. Er werden aanvallen gemeld op huizen waar Joden wonen in Ramle en in Acre werden een restaurant en een hotel in brand gestoken. Bij Umm al-Fahm werden wegen door relschoppers geblokkeerd.

Volgens nationale politiecommissaris Kobi Shabiti is de situatie ernstiger dan de Joods-Arabische rellen van oktober 2000 aan het begin van de Al-Aqsa Intifada. “We zien een situatie in de gemengde [Joods-Arabische] steden die we nog nooit eerder hebben gezien”, zei Shabti.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)