Joseph Zalman Kleinman, getuige tegen Eichmann, overleden

Joseph Zalman Kleinman, een overlevende van vernietigingskamp Auschwitz is dinsdag overleden, zo melden Israëlische media. Hij is 91 jaar geworden.

Hij getuigde tegen Adolf Eichmann tijdens het proces van de nazi-commandant in Jeruzalem. Kleinman werd in januari 1930 geboren in Slowakije en hij was pas 14 jaar toen hij naar het vernietigingskamp in Auschwitz-Birkenau werd gedeporteerd. Zijn ouders en zijn zus zijn in dit beruchte kamp vermoord.

In de zomer van 1944 werden 3000 jonge mannen van 14 tot 16 jaar in Auschwitz bijeengebracht. Bij aanvang van de joodse Hoge feestdagen was bijna iedereen uitgeroeid, heeft Kleinman later uitgelegd. Hij overleefde.

“Op elk treinstation stapten Italianen uit de trein en zij keerden terug naar huizen die ze in jaren niet hadden gezien. Stadsmensen wachtten op deze trein met versnaperingen, hier en daar zelfs een verwelkomend orkest. Bij elk station zouden mensen uitstappen, maar voor ons Joden wachtte niemand op ons”, aldus Kleinman, die na de oorlog verhuisde naar Israël.

Dit jaar sprak Kleinman met de Associated Press nadat hij zijn COVID-19-vaccindoses had ontvangen. Kleinman moedigde anderen aan om het vaccin te krijgen. De doodsoorzaak werd niet onmiddellijk vrijgegeven. 


Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)