Mozaïek van 1600 jaar oud te zien in Yavne

Het 1600 jaar oude mozaïek ontdekt bij Yavne. Photo by Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority

Een prachtige mozaïek uit de Byzantijnse periode (4e-5e eeuw van de gewone jaartelling) dat tijdens archeologische opgravingen in Yavne is gevonden, wordt tentoongesteld op het plein in het culturele centrum van de stad, meldt ISRAEL21C.

Het kleurrijke mozaïek, waarvan wordt aangenomen dat het deel uitmaakte van het huis van een rijke familie, werd ontdekt op een opgraving ten zuidoosten van Tel Yavne – een oude stad waar archeologen bewijzen hebben gevonden van nederzettingen die dateren uit de bronstijd (3300 voor de gewone jaartelling).

De opgravingen brachten een uitgebreide industriële zone aan het licht die gedurende verschillende eeuwen in gebruik was. De buurt waar het mozaïek werd ontdekt, zou grenzend aan het industrieterrein hebben gelegen.

Het mozaïek werd tijdelijk overgebracht naar de mozaïekwerkplaats van de Israel Antiquities Authority in het Rockefeller Museum in Jeruzalem, waar het werd behandeld en geconserveerd door de conservatiedeskundigen van de Israel Antiquities Authority.

De opgraving bij Yavne. Foto Assaf Peretz Israel Antiquities Authority

Als onderdeel van het plan om archeologie toegankelijk te maken voor de inwoners van de stad, heeft de gemeente van Yavne besloten het mozaïek tentoon te stellen op het plein nabij het culturele centrum van Yavne.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!