17 arrestaties bij rustig verlopen vlaggenmars in Jeruzalem

<em>Reuters livestream van vreedzaam verlopen vlaggenparade Jeruzalem 2021</em>.

Volgens de Israëlische politie zijn zeker 17 mensen gearresteerd tijdens de vlaggenparade van dinsdag in Jeruzalem. Ondanks Palestijnse bedreigingen dat de mars tot een regionale explosie van geweld zou leiden, bleef een escalatie uit.

De straten rond de Damascus-poort werden vrijgemaakt van mensen en verkeer, maar bij het benaderen van de poort door de deelnemers aan de mars braken er botsingen uit met Arabische jongeren die Palestijnse vlaggen zwaaien. De politie greep snel in.

Daarnaast raakten in Oost-Jeruzalem ongeveer 27 mensen gewond bij confrontaties met de politie. De meeste verwondingen waren licht, drie mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

De politie zei dat tenminste 17 mensen werden gearresteerd voor het gooien van stenen langs de verschillende locaties van de mars.

De parade bereikte het plein bij de Kotel (Klaagmuur) waar een gebed werd gehouden door de duizenden aanwezigen en het evenement uiteindelijk eindigde zonder grote incidenten.

Palestijnse bronnen hadden eerder aangegeven dat Hamas zich zou beperken tot protesten aan de grens en het lanceren van brandballonnen. Zeker 26 branden braken in Zuid-Israël uit als gevolg hiervan.

Tijdens de parade werd door enkele jongeren “dood aan de Arabieren!” gescandeerd.
Minister van Buitenlandse zaken Yair Lapid veroordeelde de slogans en noemde ze racistisch en schreef op Twitter: “Het feit dat er radicalen zijn voor wie de Israëlische vlag haat vertegenwoordigt en racisme is weerzinwekkend en onvergeeflijk.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)