Egypte werkt aan ‘megadeal’ voor terugkeer Israëlische gevangenen uit Gaza

Gesneuvelde IDF soldaten Hadar Goldin and Oron Shaul en gevangenen Hisham al-Saeed and Avera Mengistu<br />

Egypte werkt aan een “megadeal” tussen Israël en Hamas om de terugkeer van de lichamen van twee IDF-soldaten en twee Israëlische burgers die in Gaza worden vastgehouden te bewerkstelligen in ruil voor de wederopbouw van de Gazastrook na de 11-daagse oorlog van deze maand.

Het rapport kwam van Palestijnse bronnen in Ramallah die zondag een ontmoeting bijwoonden tussen de Egyptische inlichtingenchef Abbas Kamel, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit.

“De Egyptenaren dringen aan op een alomvattende overeenkomst die de wederopbouw van Gaza omvat voor de terugkeer van de Israëliërs die door Hamas worden vastgehouden”, zei een bron.

Kamel ontmoette zondag premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem, terwijl Caïro aandrong om de wapenstilstand tussen Hamas en Israël te versterken die het had bemiddeld om de gevechten op 21 mei te beëindigen.

Een verklaring van het kantoor van Netanyahu zei dat de premier de eis van Israël had herhaald “voor de onmiddellijke terugkeer” van zijn burgers die worden vastgehouden in de Gazastrook.

De verklaring zei ook dat Netanyahu en Kamel hadden gesproken over “mechanismen en processen om de versterking van Hamas te voorkomen”.

Kamel had maandag een ontmoeting met Hamas-functionarissen in Gaza, nadat hij de Strook was binnengekomen via de Erez-grensovergang vanuit Israël.

Hamas heeft in het verleden gezegd dat de invloedrijke Fatah-leider Marwan Barghouti deel moet uitmaken van elke uitwisseling van gevangenen. Barghouti was tijdens de tweede intifada leider van de Al-Aqsa Martelarenbrigade, de organisatie van Fatah die achter talloze zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers zat.

De 61-jarige Barghouti wordt gezien als een mogelijke opvolger van de 85-jarige Abbas, die sinds 2005 president is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)