Ex-chef Mossad bevestigt Israëlische betrokkenheid bij aanvallen op kernwapenprogramma Iran

Yossi Cohen in gesprek met Ilana Dyan van Uvda. Foto screencapture.

Dagen na zijn aftreden heeft Yossi Cohen specifieke details gegeven over de activiteiten van de Mossad tegen het kernwapenprogramma van Teheran in een interview op de Israëlische televisie.

Cohen sprak met Ilana Dayan van het Israëlisch onderzoeksprogramma “Uvda” op de Israëlische nieuwszender Channel 12 deed een boekje open over de betrokkenheid van Israël in aanvallen op Iraanse nucleaire installaties en wetenschappers.

Ook gebruikte hij de gelegenheid om andere Iraanse wetenschappers die aan het nucleaire programma van Iran werken te waarschuwen dat ook zij het doelwit kunnen worden van de Israëlische geheime dienst.

“Als de wetenschapper bereid is om van loopbaan te veranderen…dan bieden we ze soms een uitweg”, zei Cohen.

Dayan merkte op dat twee grote explosies in geavanceerde centrifuge-assemblage van Natanz het afgelopen jaar volgens buitenlandse berichten aan de Mossad werden toegeschreven.

In juli 2020 vernietigde een mysterieuze explosie de centrifuge-assemblage van Natanz. Iran beschuldigde Israël ervan verantwoordelijk te zijn voor de explosie. In april van dit jaar verwoeste een andere explosie een van de ondergrondse hallen waar uranium verrijkt werd.

Terwijl hij Natanz besprak, vroeg de interviewer Cohen wat hij in Natanz zou willen bezoeken, als ze daarheen konden reizen. De ex-Mossad baas zei ‘de kelder’ waar ‘de centrifuges vroeger draaiden’.

“Het ziet er niet meer uit zoals het er vroeger uitzag”, voegde hij eraan toe.

Cohen claimde de aanslagen niet direct, maar de details die hij gaf boden de meest overtuigende erkenning van een Israëlische hand in de aanslagen. De interviewer, journalist Ilan Dayan, gaf ook een gedetailleerde beschrijving in een voice-over van hoe Israël de explosieven de ondergrondse zalen van Natanz binnen had gesmokkeld.

“Het wordt duidelijk dat de man die verantwoordelijk was voor deze explosies, ervoor heeft gezorgd dat de Iraniërs de marmeren fundering hebben geleverd waarop de centrifuges zijn geplaatst”, zei Dayan. “Terwijl ze deze fundering in de Natanz-faciliteit installeren, hebben ze geen idee dat er al een enorme hoeveelheid explosieven in zit.”

Verder werd de aanslag besproken van november vorig jaar op Mohsen Fakhrizadeh, een Iraanse wetenschapper die decennia geleden het militaire nucleaire programma van Teheran begon.

Hoewel Cohen de aanslag niet voor de camera claimde, beschreef Dayan in het segment Cohen als iemand die “persoonlijk de hele campagne had ondertekend”. Dayan beschreef ook hoe een op afstand bediend machinegeweer, bevestigd aan een pick-up truck, Fakhrizadeh doodde en later zichzelf vernietigde.

Cohen beschreef ook Israëlische pogingen om Iraanse wetenschappers ervan te weerhouden deel te nemen aan het programma, waarvan sommigen hun werk hadden opgeven nadat ze, zelfs indirect, door Israël waren gewaarschuwd. Op de vraag van de interviewer of de wetenschappers de implicaties begrepen als ze niet zouden stoppen, zei Cohen: “Ze zien hun vrienden.”

Ze spraken ook over de operatie van Israël om archiefdocumenten van het militaire nucleaire programma van Iran in beslag te nemen. Dayan zei dat 20 Mossad-agenten, geen Israëliërs, materiaal uit 32 kluizen in beslag namen, vervolgens een groot deel van de documenten scanden en doorstuurden. Cohen bevestigde dat de Mossad het meeste materiaal had ontvangen voordat het fysiek uit Iran werd gehaald.

Cohen verdedigde het besluit van premier Benjamin Netanyahu om de resultaten van de operatie openbaar te maken, in strijd met een al lang bestaande praktijk van geheimhouding met betrekking tot Mossad-activiteiten.

“Het was belangrijk voor ons dat de wereld dit zag, maar dit zou ook moeten resoneren met het Iraanse leiderschap, om hen te vertellen: ‘Beste vrienden: één, jullie zijn geïnfiltreerd. Twee, we zien jullie… Drie, het tijdperk van … leugens is voorbij'”, zei Cohen.

Media in Israël opereren onder een decennia oud beleid waarin journalisten verplicht zijn verhalen over veiligheidskwesties te laten controleren door militaire censoren. Dat de opmerkingen van Cohen blijkbaar door de censors zijn gezuiverd, suggereert dat Israël een nieuwe waarschuwing aan Iran wilde geven te midden van de nucleaire onderhandelingen in Wenen.

Iran heeft herhaaldelijk geklaagd over de aanvallen van Israël, waarbij de Iraanse ambassadeur bij de IAEA Kazem Gharibabadi donderdag nog waarschuwde dat op de incidenten niet alleen resoluut zal worden gereageerd, maar Iran ook zeker geen andere keuze laat dan zijn transparantiemaatregelen en samenwerkingsbeleid te heroverwegen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)