Gaza-oorlog vergroot populariteit van Hamas onder Palestijnen

Palestijnen zijn blij met Hamas. Foto YouTube.

Een meerderheid van Palestijnen vindt dat Hamas hen beter vertegenwoordigt dan Fatah. De PLO, waar Fatah de grootste factie van is, wordt door meer dan 100 landen erkend als “enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk”.

Volgens een op dinsdag gepubliceerde opiniepeiling is de steun voor Hamas dramatisch toegenomen ten koste van de steun voor president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit en partijleider van Fatah, de grootste factie in de PLO.

Uit de peiling, uitgevoerd door het in Ramallah gevestigde Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek, blijkt dat 77 procent van de Palestijnen gelooft dat Hamas als winnaar uit de bus is gekomen in de meest recente oorlog met Israël.

Bovendien denkt 65 procent van de Palestijnen dat Hamas zijn verklaarde doel heeft bereikt met het afvuren van raketten op Israël: het stoppen van de uitzetting van een aantal Arabische families uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem en het beëindigen van de Israëlische “beperkingen” op de toegang van moslims tot de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg.

De peiling, waar 1200 Palestijnen aan mee deden heeft een een foutmarge van drie procent en werd uitgevoerd tussen 9 en 12 juni.

Volgens de peiling zou Hamas-leider Ismail Haniyeh, als er vandaag nieuwe Palestijnse presidentsverkiezingen worden gehouden, 59 procent van de stemmen krijgen, tegen 27 procent voor Mahmoud Abbas.

Indien Fatah-leider Marwan Barghouti het tegen Haniyeh zou opnemen, zou Barghouti 51 procent van de stemmen krijgen, terwijl de Hamas-leider 26 procent zou krijgen. Barghouti werd in 2004 veroordeeld voor de moord op 5 mensen en zit sindsdien in een Israëlische gevangenis.

Hamas zou ook winnen bij parlementsverkiezingen, zo bleek uit de peiling. Meer dan 40 procent zei dat ze hun stem zouden uitbrengen voor Hamas, in tegenstelling tot 30 procent voor Fatah.

Tweederde van het Palestijnse publiek gelooft dat Abbas de parlements- en presidentsverkiezingen heeft uitgesteld omdat hij zich zorgen maakte over de resultaten, terwijl 25 procent denkt dat hij ze heeft uitgesteld omdat Israël weigerde de stemming in Oost-Jeruzalem te laten plaatsvinden.

Uit de peiling bleek ook dat 58 procent van de respondenten tegen de tweestatenoplossing is. Een meerderheid van 61 procent is van mening dat de tweestatenoplossing niet langer praktisch of haalbaar is vanwege de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Bovendien zei 67 procent van de respondenten dat de kansen op de oprichting van een Palestijnse staat in de komende vijf jaar klein of niet bestaand zijn.

Israël erkende de PLO onder grote Internationale druk als “enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk” in 1993 en tekende er verschillende vredesverdragen mee die uiteindelijk hebben geleid tot de oprichting van de Palestijnse Autoriteit, de terugtrekking van het Israëlische leger uit grote delen van de Westbank en Palestijnse Autonomie.

Hamas weigert deze vredesverdragen – en Israël- te erkennen wat de waarde aantoont van het erkennen van één partij als enige legitieme vertegenwoordiger van wie dan ook.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!