Knesset beëdigt vandaag nieuwe regering in Israël

De Knesset, het parlement van Israël. Foto YouTube.

De Knesset komt zondagmiddag bijeen voor een historische stemming over de vorming van een nieuwe regering. Algemeen wordt verwacht dat de nieuwe coalitie zal worden beëdigd, waarmee de langstzittende premier van Israël, Benjamin Netanyahu, na 12 opeenvolgende jaren uit zijn functie wordt gezet.

De toekomstige 36e regering van Israël is samengesteld uit een bonte verzameling van rechtse, linkse, centristische en islamistische partijen die bijeen zijn gekomen om Netanyahu te verdrijven en een einde te maken aan twee jaar van politieke impasse. De eedaflegging hangt af van een enkele stem, waarbij 61 van de 120 wetgevers van de Knesset de fragiele politieke alliantie moeten steunen.

Als dit lukt zal de rechtse Yamina-leider Naftali Bennett premier worden en twee jaar later worden vervangen door Yair Lapid van de centristische Yesh Atid partij. De nieuwe regering zal ook de eerste in de geschiedenis van Israël zijn waarin een Arabisch-Israëlische partij een sleutelrol speelt, met de islamitische Ra’am als partner. Vrijdag werden de coalitieakkoorden tussen de partijen afgerond.

De beoogde Lapid-Bennett-regering wordt gesteund door acht van de 13 partijen die zetels wonnen bij de verkiezingen van 23 maart, voor een verwacht totaal van 61 stemmen in de 120 leden tellende Knesset: Yesh Atid (17 zetels), Blauw en Wit (8) , Yisrael Beytenu (7), Labour (7), Yamina (6 van de 7 MK’s), Nieuwe Hoop (6), Meretz (6) en Ra’am (4). De partijen die naar de oppositie zullen worden gestuurd, zijn: Netanyahu’s Likud, de ultraorthodoxe Shas en de Verenigd Thora Jodendom partij, de rechtse Religieuze Zionisme Partij en de Arabische Verenigde Lijst.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!