Palestijnen weigeren Israëlisch aanbod van 1,4 miljoen coronavaccins

Levering van de eerste 100.000 coronavaccins aan de Palestijnse Autoriteit. Foto YouTube,

De Palestijnse Autoriteit heeft een Israëlisch aanbod om 1,4 miljoen coronavaccins te leveren afgewezen omdat ze bijna over hun houdbaarheidsdatum zijn. Het zijn dezelfde vaccins die momenteel aan Israëliërs worden gegeven.

De aankondiging kwam nadat Israël een eerste zending van 100.000 Pfizer coronavaccins aan de PA had afgeleverd en enkele uren na de aankondiging door de Israëlische regering van de overeenkomst met de Palestijnen.

Israël zegt tot 1,4 miljoen doses van het vaccin onmiddellijk aan de PA te kunnen leveren. Door de uitwisselingsovereenkomst zou een groot aantal Palestijnen maanden eerder dan gepland kunnen worden ingeënt.

De PA heeft 4 miljoen coronavaccins bij Pfizer besteld, maar moet nog tot september of oktober wachten op de levering.

Maar na ontvangst van de eerste zending kondigde premier Mohammad Shtayyeh eind vrijdag aan dat hij de overeenkomst zou annuleren omdat de vaccins binnenkort verlopen. Israël zegt de Palestijnse Autoriteit hierover te hebben ingelicht.

De Palestijnse Autoriteit maakte haar beslissing bekend om de vaccins terug te sturen na kritiek door de Palestijnse bevolking over de overeenkomst met Israël, grotendeels omdat de doses aan hun einddatum zijn.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft zaterdagavond in een verklaring laten weten dat de coronavaccins die aan de Palestijnse Autoriteit zijn gegeven volledig bruikbaar zijn. “De houdbaarheidsdata waren bekend bij de PA en alles was van tevoren overeengekomen. De Palestijnen kregen dezelfde vaccins die momenteel worden gegeven aan Israëliërs.”

De Oslo-akkoorden, geldig onder internationaal recht, bepalen dat de PA verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg, inclusief vaccinaties, voor Palestijnen in Judea en Samaria en Gaza.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)