Palestijnse terreurorganisaties dreigen met hernieuwd geweld

Hamas terroristen in Gaza, ter illustratie. Foto YouTube.

Hamas en de PLO dreigen met een “explosie” van geweld als aanstaande dinsdag de eerder uitgestelde mars, bekend als de “Vlaggenparade”, alsnog plaatsvindt in de Oude Stad van Jeruzalem.

Hamas dreigt dat het fel zal reageren op de parade en zegt de raketbeschietingen op steden in Israël te willen hervatten mocht de mars doorgaan. Volgens president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas hebben de “bezettingsautoriteiten niets geleerd van de internationale en regionale politieke veranderingen.”

De regering van Netanyahu stemde vorige week toe om de mars toe te staan ​​na een compromis tussen toenmalig premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz over een nieuwe route.

De nieuwe route zal grotendeels het gebied van de ingang van de Damascuspoort naar de Oude Stad en de moslimwijk vermijden om mogelijke confrontaties te voorkomen.

De jaarlijkse parade om de hereniging van de hoofdstad na de Zesdaagse Oorlog van 1967 te vieren, vindt gewoonlijk plaats op Jeruzalem dag. De mars die dit jaar op 10 mei werd gehouden, moest worden afgebroken omdat Hamas raketten afvuurde op Jeruzalem vanuit Gaza, wat het begin markeerde van een 11-daags conflict.

De verplaatste mars voor deze week werd vervolgens opnieuw uitgesteld tot twee dagen na de stemming in de Knesset afgelopen zondag over een nieuwe regering.

Ook in 2020 werd de jaarlijkse mars afgelast vanwege de coronapandemie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)