VK boycot Durban conferentie vanwege ‘historische zorgen’ over antisemitisme

“Wat als ik had gewonnen?” Pro-Hitler, antisemitische flyer die uitgedeeld werd tijdens het NGO-forum van de Wereldconferentie tegen racisme (Durban I) in Durban, Zuid-Afrika 2001.

De Britse regering heeft bevestigd dat het de internationale antiracisme conferentie in New York zal boycotten vanwege “historische zorgen” over antisemitisme en anti-Israël haat.

Eerder deze maand werd bekend dat de regering van Boris Johnson overwoog zich aan te sluiten bij de VS, Australië en Canada door te weigeren het 20ste jubileum van de Durban-conferentie bij te wonen.

Een woordvoerder van de Britse regering heeft de beslissing nu bevestigd: “Na historische bezorgdheid over antisemitisme heeft het VK besloten om later dit jaar het jubileumevenement van de Durban-conferentie van de VN niet bij te wonen.”

The Jewish Leadership Council, de Conservatieve Vrienden van Israël, UN Watch en vele andere organisaties hebben de afgelopen maanden de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab aanschreven om aan te dringen het evenement te boycotten.

In een brief die de JLC aan de minister van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd werd gewaarschuwd dat ondanks dat Durban bekend staat als een conferentie tegen racisme het “door de internationale Joodse gemeenschap wordt herinnerd als een “vijandig voorbeeld van openlijk antisemitisme”.

De brief merkte ook op dat de beruchte antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion binnen de conferentie werden verspreid. Tijdens de vervolgconferentie Durban 11 in 2009 ontkende de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad de Holocaust door te beweren dat Israël was gesticht onder het “voorwendsel van joods lijden”.

In tegenstelling tot het aangegeven doel werd de Durban Conferentie in 2001 gekenmerkt door uitingen van intolerantie, antisemitisme en ongegronde claims tegen de Joodse staat. In de jaren daarop is de Durban conferentie gebruikt om racisme, intolerantie, antisemitisme en ontkenning van de Holocaust te bevorderen en om de vrijheid van meningsuiting en het bestaansrecht van Israël uit te hollen.

De antisemitische excessen van de Durban conferentie in 2001 werden veroordeeld door Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Italië, Nederland en Nieuw Zeeland.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)