Israël bevriest oliedeal met VAE vanwege milieuproblemen

Een installatie van de EAPC. Foto YouTube.

Het Israëlische ministerie van Milieubescherming heeft zondag aangekondigd dat het de uitvoering van een voorgestelde olietransportovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten heeft bevroren.

De overeenkomst volgde op het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen de VAE en Israël en zou ervoor zorgen dat olie uit de Golf per tanker naar de haven van Eilat aan de Rode Zee wordt gebracht, om vervolgens via een pijpleiding door het vasteland van Israël te worden vervoerd naar de haven van Ashkelon aan de Middellandse Zee voor transport naar Europa.

Maar op zondag zei het Israëlische ministerie van Milieubescherming dat de risicobeoordeling niet voldoet aan de voorwaarden die door het ministerie zijn gesteld.

Het besluit om de uitvoering van de overeenkomst te bevriezen werd genomen door de onlangs beëdigde minister van Milieubescherming Tamar Zandberg van de linkse Meretz-partij. Zij is een uitgesproken tegenstander van de overeenkomst tussen de Eilat Ashkelon Pipeline Company en Emiraten.

Activisten beweren dat de overeenkomst aan strenge regelgevende controle ontsnapte vanwege de status van EAPC als staatsbedrijf in de energiesector.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!