Palestijnen klagen over wapenopslag Hamas in woonwijken na explosie

De brand en de explosie in het Al-Zawiya marktgebied.

Palestijnse mensenrechtenorganisaties hebben Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen opgeroepen om niet langer wapens op te slaan in woonwijken, na een explosie op donderdag waarbij één persoon omkwam en 14 anderen gewond raakten.

Ook werd er een grondig onderzoek geëist naar de oorzaak van de explosie om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. Volgens Palestijnen in de Gazastrook vond de explosie plaats in een wapenopslagruimte van Hamas.

Hamas zegt een onderzoek te hebben gestart maar heeft hierover geen details verstrekt.

De explosie vond donderdag in een huis plaats in het Al-Zawiya-marktgebied in het centrum van Gaza-stad. De 69-jarige Atta Ahmed Saqallah kwam hierbij om het leven en 14 burgers raakten gewond, waaronder zes kinderen.

Het huis van drie verdiepingen werd gedeeltelijk verwoest, terwijl aangrenzende huizen en winkels gedeeltelijk werden beschadigd. Volgens ooggetuigen was er al voor de explosie brand uitgebroken in het huis.

“Al-Mezan Centrum voor Mensenrechten in Gaza beschouwt het explosie-incident met grote ernst, aangezien er in het verleden herhaaldelijk incidenten zijn geweest van interne explosies in huizen in overvolle woonwijken om verschillende redenen, waarbij een aantal burgers omkwamen en huizen en openbare en particuliere eigendommen vernietigd werden’, luidde de verklaring.

“Daarom herhaalt Al-Mezan zijn oproep tot een uitgebreid en serieus onderzoek naar dit incident en andere soortgelijke gebeurtenissen, om de resultaten van het onderzoek openbaar te maken en om de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurd”.

Volgens de Palestijnse schrijver Fadel Al-Manasfeh is het duidelijk dat Hamas druk bezochte markten kiest als een veilige plaats om munitie op te slaan omdat het weet dat Israël zulke plaatsen niet aanvalt. Hij wees er ook op dat vorig jaar een soortgelijke explosie plaatsvond op een open markt in het vluchtelingenkamp Nuseirat, waarbij meer dan 10 Palestijnen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)