Israël herdenkt 45 jaar sinds Entebbe

Amir Ofer en andere commando’s die meededen aan de reddingsoperatie ontmoeten de zoon van Idi Amin in 2019.

Amir Ofer, een veteraan van Sayeret Matkal, een speciale eenheid van de IDF, zette als eerste voet in de terminal van het vliegveld Entebbe in Oeganda tijdens de legendarische reddingsoperatie op 4 juli 1976 om 105 gegijzelde joden en Israëliërs te bevrijden.

Ofer sprak met Walla over zijn ervaringen en herdacht de tijdens de operatie omgekomen commandant Yonathan (Yoni) Netanyahu, de broer van ex-premier Binyamin Netanyahu.

De bevrijdingsoperatie kwam op gang nadat Palestijnse en Duitse terroristen een passagiersvliegtuig van Air France hadden gekaapt en 105 Israëlische en joodse gijzelaars vasthielden op de luchthaven van Entebbe.

In plaats van toe te geven aan de eisen van de ontvoerders, kwam de Israëlische militaire eenheid Sayeret Matkal tussenbeide in een gedurfde operatie. Als onderdeel hiervan vloog de de Israëlische luchtmacht verschillende grote transportvliegtuigen door vijandelijk luchtruim, landde in Entebbe, waarna de soldaten de terminal bestormden, de terroristen doodden en de gijzelaars bevrijdden.

Slechts één Israëlische militair stierf tijdens de operatie – Yoni Netanyahu, terwijl enkele anderen gewond raakten, sommigen ernstig. Alle zeven aanwezige kapers en ongeveer 30 tot 45 Oegandese soldaten werden gedood. Ook drie gijzelaars kwamen om het leven.

In een gesprek met Amir Ofer ter gelegenheid van het 45 jarig jubileum van de operatie, herinnerde de voormalige IDF-soldaat zich dat hij de de terminal van Entebbe binnen rende, waar de gijzelaars werden vastgehouden.

“Ik was plotseling binnen. Ik was toen 22 jaar oud. Tijdens de vlucht naar Entebbe hadden we alle tijd om na te denken, gespannen te zijn en misschien zelfs bang te zijn. Tijdens de operatie echter begonnen we te rennen zonder na te denken of zelfs maar bang te zijn.”

“Het was een grote hal”, zei Ofer over de terminal. “Er was één wand die helemaal van glas was, zodat je van buitenaf kon zien wat er binnen gebeurde.”

De terroristen beseften vrijwel onmiddellijk wat er aan de hand was en openden het vuur. “Ik keek om me heen en zag glas breken. Een man schoot op me door het glas maar mistte. Ik schoot terug en raakte hem. Yoni viel vijf of tien seconden voordat ik het vuur opende,” herinnerde Ofer zich.

“In Entebbe heeft Yoni zich in alle opzichten voorbeeldig gedragen”, verzekerde Ofer. Dat geldt vooral voor de voorbereidingen, maar ook voor de twee minuten die verstreken vanaf het moment dat we het vliegtuig verlieten tot hij viel. Hij was een uitstekende commandant die de juiste beslissingen nam en precies deed wat nodig was’, zei Ofer.

Ook de IDF herdenkt vandaag de legendarische operatie. Bekijk hieronder het verhaal van Operatie Entebbe zoals verteld door de voormalige directeur van de Mossad, Tamir Pardo. Tamir diende als officier in Sayeret Matkal.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!