Israëlisch-Palestijns duo promoot co-existentie met harde taal

Gedurende zes minuten en 28 seconden leggen Sameh Zakout en Uriya Rosenman alle vooroordelen bloot tussen Arabieren en Joden in Israël. In een intense videoclip slingert Rosenman harde opmerkingen naar Zakout, die vervolgens boos reageert. Zelfs na decennia van bestaan van de staat Israël, is de haat nog rauw.

De video getiteld ‘Let’s Talk Straight’ is krachtig en resoneert met veel Israëliërs, zowel joden als Arabieren. De tekst fungeert als een spiegel en bevat opvattingen die in de Israëlische samenleving worden gehoord en gedacht.

“Ik ben geen racist, we hebben allebei geen ander land en hier begint de verandering”, besluit Zakout in de video.

Rosenman is een 31-jarige Israëlische pedagoog en activist. In 2018 liet hij zich inspireren door het nummer I’m Not Racist van Joyner Lucas, de Amerikaanse hiphopartiest die rapte over de raciale kloof in de VS.

“Als ik een Arabisch accent hoor, ben ik altijd wantrouwend”, rapt Rosenman in de video. De Arabische rapper reageert later met zijn eigen monoloog en begint met te zeggen: “Jullie Joden zijn vergeten hoe het is om een minderheid te zijn.” Het is de innerlijke dialoog die veel Joden en Arabieren hebben, maar niet vaak delen.

Rosenman had een typisch Israëlische opvoeding. Afkomstig uit een patriottische, zionistische familie, diende hij als officier in een elite-eenheid van de IDF. Hij had niet veel interactie met Arabieren die opgroeiden. Toen hij ouder werd, werd Rosenman zich bewust van de complexiteit binnen Israël. Tijdens zijn reis om een ​​stuk te maken op basis van de rap van Lucas Joyner, verzamelde Rosenman zinnen die hij in de loop der jaren had gehoord en met name in de periode waarin hij het land doorkruiste om met Arabieren en joden te praten.’

“Ik heb deze racistische opmerkingen duizenden keren gehoord”, zei Rosenman. “Ze kunnen gebaseerd zijn op bepaalde waarheden. Maar de waarheid is ingewikkelder dan dat; het is niet eenzijdig.”

“Het project is hier om ons te laten zien: tot op zekere hoogte zijn we allemaal racistisch. Of we het willen toegeven of niet, veel Israëlische Joden klinken zo”, voegde hij eraan toe.

”Een paar dagen nadat de video was geplaatst, werd Zakout benaderd door religieuze joden die hem herkenden. Ze gaven hem een ​​knuffel en zeiden dat het hen speet. “Ik was sprakeloos”, zei hij, eraan toevoegend dat hij verrast was door de talloze keren dat hij positieve feedback kreeg.

“We willen doorgaan met het verspreiden van de boodschap over samenwerking tussen Arabieren en Joden,” zei Rosenman, “De jonge generatie hoopt op ander leiderschap, een leiderschap dat gelooft in gematigdheid en de complexiteit ziet in het voordeel van het grotere goed.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!