VN veroordeelt gebruik van menselijke schilden en antisemitische terreur

VN vergaderzaal. Foto YouTube.

De Verenigde Naties hebben woensdag een resolutie aangenomen waarin het gebruik van burgers als menselijke schilden door terroristische groeperingen wordt veroordeeld, een strategie die vaak wordt gebruikt door organisaties als Hamas en Hezbollah.

De Algemene Vergadering van de VN heeft de resolutie van de Global Counter-Terrorism Strategy (GCTS) aangenomen, die voor het eerst werd goedgekeurd in 2006 en om de twee jaar wordt herzien. Dit jaar was de zevende herziening van het document dat prioriteit geeft aan terrorismebestrijdingsstrategie door de lidstaten.

Het internationale orgaan veroordeelde voor het eerst ook antisemitisch terrorisme, evenals het gebruik van het Internet om terroristen te rekruteren.

De vaststelling van de standpunten inzake terrorismebestrijding kwam na een diplomatieke push van de Israëlische delegatie, geleid door ambassadeur Gilad Erdan.

Erdan postte op Twitter dat hij de beslissing verwelkomde en “blij was dat de diplomatieke inspanning die we leidden vruchten heeft afgeworpen” na de gevechten tussen Israël en terreurgroepen in de Gazastrook.

“Terroristen mogen geen scholen, huizen en ziekenhuizen gebruiken om hun moorddadige activiteiten af te schermen”, zei Erdan bij de VN na de goedkeuring van de resolutie.

“Terrorisme is terrorisme is terrorisme en mag nooit worden weggeredeneerd, gerechtvaardigd of verontschuldigd. Wat er ook gebeurt.”

De stemming over de GCTS-resolutie maakte deel uit van de Counter-Terrorism Week bij de VN, die oorspronkelijk was gepland voor afgelopen zomer, maar werd uitgesteld tot juni 2021 vanwege de coronapandemie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)