Bennett op staatsbezoek in de VS

Premier Bennett arriveert op <em>Andrews Air Force Base</em> in de Verenigde Staten. Foto screenshot.

Premier Naftali Bennett is woensdag in de Verenigde Staten gearriveerd voor zijn eerste staatsbezoek sinds zijn aantreden. Op de agenda staat onder andere een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden.

De reis komt te midden van de chaos in Afghanistan en toenemende spanningen tussen Israël en Iran terwijl de vijandelijkheden aan zuidgrens met de Gazastrook geleidelijk heropleven. Bennett is de eerste wereldleider die Joe Biden bezoekt tijdens zijn “Saigon moment”.

Bennett landde op Andrews Air Force Base in Maryland en heeft woensdag een ontmoeting met Amerikaanse regeringsfunctionarissen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin. Donderdag ontmoet hij president Biden.

Bennett heeft onder andere als doel de banden met de Democraten te herstellen nadat Benjamin Netanyahu duidelijk de voorkeur had gegeven aan de Republikeinse partij.

<em>Premier Naftali Bennett voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten op dinsdag.</em>

Netanyahu vervreemdde de Democratische leiders met zijn openbare kritiek op de nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Iran en de wereldmachten onder leiding van de regering-Obama, waar Biden de vicepresident van was.

Met name zijn toespraak in 2015 voor de gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres waarin hij kritiek uitte op de overeenkomst wekte veel irritatie op. Bovendien werd de toespraak gezien als een stunt voor de verkiezingen die een paar weken later in Israël werden gehouden.

Netanyahu’s hechte omhelzing van Obama’s opvolger – president Donald Trump, die hij herhaaldelijk “de beste vriend” noemde die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad – zorgde voor verdere frictie in de partij van Biden.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zinspeelde op een nieuwe aanpak toen hij in juni zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken ontmoette.

Hoewel Bennett de diplomatieke betrekkingen zal proberen te verbeteren, blijft hij een havik op het gebied van buitenlands beleid. Bennett is fel gekant tegen het Iran-akkoord en de opheffing van sancties tegen Teheran in ruil voor beteugeling van het Iraanse nucleaire programma.

Iran heeft zich geleidelijk teruggetrokken uit verplichtingen van de nucleaire overeenkomst, waaronder de beperkingen op uraniumverrijking, als reactie op sancties die door Trump waren opgelegd nadat de VS zich in 2018 eenzijdig uit de deal had teruggetrokken.

Bennetts ontmoeting met Biden komt twee maanden nadat de gesprekken in Wenen om de overeenkomst nieuw leven in te blazen werden afgebroken zonder waarneembare vooruitgang.

Een ander verwacht punt van onenigheid bij de besprekingen zal de belofte van de regering-Biden zijn om het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem te heropenen die verantwoordelijk was voor Amerikaans-Palestijnse zaken. In 2018 werd de ambassade en het Amerikaanse consulaat-generaal in Jeruzalem samengevoegd tot één missie, waarbij de VS de betrekkingen met de Westelijke Jordaanoever en Gaza bleven onderhouden via een nieuw opgerichte eenheid Palestijnse Zaken.

Voorafgaand aan zijn reis naar de VS vertelde Bennett The New York Times in een dinsdag gepubliceerd interview dat hij noch het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever zou annexeren, noch de oprichting van een Palestijnse staat zal toestaan, gezien de samenstelling van zijn coalitieregering drastische diplomatieke beslissingen onmogelijk maakt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)