Israël vraagt internationale hulp bij het bestrijden van bosbranden in Jeruzalem

Israëlische brandweer aan het werk in de omgeving Jeruzalem. Foto YouTube.

Israël heeft verschillende landen om hulp gevraagd om te helpen bij het bestrijden van een enorme bosbrand in de omgeving van Jeruzalem die al duizenden hectaren land heeft verteerd en verschillende gemeenschappen rond de hoofdstad uit hun huizen heeft gejaagd.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak met zijn Griekse ambtgenoot, die zei dat hij al het mogelijke zou doen om te helpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een beroep gedaan op het naburige eiland Cyprus – dat heeft ingestemd met hulp bij brandbestrijdingsinspanningen – evenals op onder meer Italië, Frankrijk en Kroatië.

Ongeveer 100 brandweerteams zijn ingezet in het getroffen gebied en de politie heeft vanwege de verspreiding van het vuur inwoners uit de gemeenschappen Kibbutz Tzova, Ein Nakuba, Ein Rafa en Givat Ya’arim geëvacueerd.

Politiecommissaris Yaakov Shabtai zei dat er geen direct gevaar was voor de steden, maar dat de situatie elk moment kan veranderen. Shabtai beval het gebied te bewaken met behulp van drones om plundering van eigendommen te voorkomen en ervoor te zorgen dat er geen bewoners achterbleven toen de brand de plaatsen naderde.

De Israëlische politie heeft ook het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in de hoofdstad opdracht gegeven om zich voor te bereiden op de evacuatie, aangezien het vuur steeds dichterbij komt.

“Het is een zeer complexe zaak om een ​​ziekenhuis te evacueren met veel patiënten aan de beademingsapparatuur, iets waarvan ik denk dat we dat nooit zullen doen, vooral niet in Israël”, zei brandweercommandant Eyal Cohen.

Het ziekenhuis laat weten dat na beoordeling van de huidige situatie is besloten om de patiënten in de tussentijd niet te evacueren.

Vanuit de hoofdstad waren zware zuilen van donkere rook te zien toen de Electric Company meldde dat de brand grote schade had aangericht aan de infrastructuur in het gebied, waarbij elektrische palen en hoogspanningsleidingen werden vernietigd. Er wordt hard gewerkt om de stroomvoorziening te herstellen.

De Autoriteit voor Natuur en Parken schat dat duizenden dieren, waaronder reptielen, knaagdieren, insecten en zelfs zoogdieren van honderden verschillende soorten, gewond zijn geraakt of zijn omgekomen bij de brand.

De Israel Fire and Rescue Services zei zondag dat de brand het gevolg was van brandstichting.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!