Israël neemt 23 ton chocolade van Hamas in beslag

Chocoladerepen die door Israël in beslag zijn genomen bij de Nitzana-grensovergang met Egypte waarvan Israëlische functionarissen zeiden dat ze in Gaza werden geïmporteerd door dekmantelbedrijven voor Hamas en waarvan de verkoopwinst zou worden gebruikt om de militaire vleugel van de terreurgroep te financieren, 16 augustus 2021. (Ministerie van Defensie)

Israël heeft maandag een zending van 23 ton chocoladerepen in beslag genomen die op weg waren naar de Gazastrook. De chocolade maakt deel uit van een netwerk waarmee Hamas militaire operaties probeert te financieren.

Ambtenaren van de belastingdienst onderschepten de zending bij de grensovergang Nitzana. Volgens een gezamenlijk onderzoek van de IDF-inlichtingendienst, het National Bureau for Counter Terror Financing of Israel en de belastingdienst waren de producten bedoeld om door Hamas te worden verkocht aan de bevolking van Gaza met als doel om van de opbrengst terreuractiviteiten te financieren.

Israëlische veiligheidsdiensten richtten zich op twee importbedrijven, Al Mutahadun for Exchange en de Arab Training Company China, die tot dezelfde familie behoren en beheerd worden Zahir Younes Shmalach, een geldwisselaar uit Gaza.

In mei ontdekte de IDF-inlichtingendienst dat Shmalach zijn bedrijven gebruikte om tientallen miljoenen dollars van Iran naar Hamas te sluizen. De bedrijven werden door de Israel Money Laundering and Terror Financing Prohibition Authority onmiddellijk op een lijst van terreurorganisaties geplaatst.

Het onderzoek naar de bedrijven van Shamlach leidde gisteren tot de inbeslagname van de chocoladerepen.

Sinds het begin van de huidige regeringsperiode op 14 juni heeft Israël de maandelijkse betalingen van Qatar aan Hamas in Gaza ingehouden, waardoor de economie in Gaza steeds verder verslechtert.

“We waren in staat om een ​​aantal [Hamas] financieringsnetwerken te raken en goederen in beslag te nemen, dankzij een bevel tot inbeslagname van de uitvoerende macht, ondertekend door Benny Gantz”, zei de persvertegenwoordiger.

“Israël zal blijven optreden om te voorkomen, dat Hamas militaire macht opbouwt in plaats van te zorgen voor de mensen van de [Gaza]-strook die bezwijken onder de economische last”, zei Gantz.

“We zullen doorgaan met het opsporen van netwerken die terreur financieren, ongeacht welke methode ze kiezen”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!