Israëlische politie begint onderzoek tegen voormalig Mossad-chef Yossi Cohen

Ex-Mossad chef Yossi Cohen.

De Israëlische politie is een onderzoek begonnen tegen ex-Mossad-chef Yossi Cohen over het geschenk dat zijn dochter ontving van de Australische miljardair James Packer.

De dochter van Cohen ontving 20.000 dollar van de Australische miljardair James Packer als cadeau voor haar huwelijk. Cohen kreeg destijds van een Mossad-advocaat het advies dat het was toegestaan om het geschenk te accepteren. Hij gaf het geld later terug toen de kwestie controversieel werd.

Gezien de omstandigheden is de kans op een volledig strafrechtelijk onderzoek klein, tenzij het eerste onderzoek een tegenprestatie of een verzoek van Packer aan het licht brengt.

Een eerste onderzoek geopend door procureur-generaal Avichai Mandelblit en de politie betekent niet noodzakelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek komt. Het wordt vaak gebruikt als een instrument om een ​​gevoelige kwestie voor hooggeplaatste publieke figuren te onderzoeken, wanneer de procureur-generaal liever geen volledig openbaar onderzoek start, tenzij de feiten slechter blijken te zijn dan verwacht.

In dit stadium zou Cohen niet strafrechtelijk worden verhoord, maar hij zou wel als getuige kunnen worden opgeroepen. Hij heeft al publiekelijk getuigenis gegeven van zijn verhaal.

Cohen heeft gezegd dat hij er spijt van heeft dat hij en zijn dochter het geschenk hebben geaccepteerd, maar hij vond het destijds niet problematisch in het licht van hoe rijk Packer was en aangezien er geen tegenprestatie of verzoek bij betrokken was.

De politie zal ook het vermoeden onderzoeken dat Cohen informatie heeft doorgegeven aan een vrouw met wie hij een hechte relatie had aan het einde van zijn termijn als Mossad-chef, meldde Channel 13.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)