Minister van Buitenlandse Zaken Lapid bezoekt Marokko

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Foto YouTube.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is vetrokken voor een tweedaags bezoek aan Marokko, het eerste officiële bezoek van Israëls hoogste diplomaat aan het land sinds de ondertekening vorig jaar een overeenkomst om na twee decennia de diplomatieke banden te herstellen.

Lapid zal ‘s middags de Israëlische missie in Rabat openen en een ontmoeting hebben met zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita.

Op donderdag zal Lapid tijd doorbrengen in Casablanca met de lokale Joodse gemeenschap en staat een bezoek aan de Beth-El synagoge in de planning

Israël en Marokko openen economische missies in elkaars landen sinds het gedeeltelijke herstel van de diplomatieke betrekkingen vorig jaar, maar Rabat moet nog instemmen met volledige normalisatie. De landen onderhielden voorheen banden op laag niveau na de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993, hier kwam een einde aan na het begin van de Tweede Intifada in 2000. De afgelopen jaren zijn de betrekkingen hechter geworden, vooral door de dreiging van Iran.

Meer dan een miljoen Israëliërs vinden hun oorsprong in Marokko, jaarlijks bezoeken tienduizenden Israëliërs het land.

David Levy bezocht Marokko als minister van Buitenlandse Zaken in december 1999. In 2003 bracht de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom een ​​officieel bezoek in een mislukte poging Rabat te overtuigen de diplomatieke betrekkingen met Israël te herstellen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)