Ambassadeur Bahrein: Abraham Akkoorden beteugelden conflict in Gaza

De ambassadeur van Bahrein in de VS in een ontmoeting met president Herzog van Israël op 8 augustus.

De ambassadeur van Bahrein in de Verenigde Staten zegt dat de Abraham-Akkoorden hun succes hebben aangetoond door escalatie in het recente conflict in de Gazastrook te voorkomen en de duur van de gevechten te verkorten.

De Bahreinse Ambassadeur lande zondag in Israël voor een 4 daags bezoek waar hem onder andere ontmoetingen met minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en president Isaac Herzog te wachten stonden.

“Een paar maanden geleden … zagen we een weerspiegeling van hoe de akkoorden vrede kunnen bewerkstelligen”, zei sjeik Abdullah bin Rashid Al Khalifa in een interview op maandag.

“Van de ene op de andere dag was er een escalatie in Gaza. Die escalatie deed ons denken aan 2014, maar als we de twee vergelijken, zien we dat het conflict dit jaar veel korter was. Uiteraard waren er slachtoffers, maar deze keer veel minder dan in 2014′, zei Khalifa.

Bij de 11 dagen van gevechten tussen Israël en Hamas in de Gazastrook in mei, werden 15 mensen gedood in Israël en 256 in Gaza, vergeleken met 74 doden in Israël en meer dan 2000 doden in Gaza in de oorlog van 2014.

De Ambassadeur wees erop dat in beide conflicten ongeveer hetzelfde aantal raketten werden gelanceerd, ondanks het kortere tijdsbestek. Hij merkte op dat “de bron van waar deze raketten vandaan kwamen en de technologie die gebruikt werd” ook hetzelfde was verwijzend naar de geldschieters van Hamas in Iran, een regionale vijand van Bahrein.

Khalifa is van mening dat het aanknopen van diplomatieke banden met Israël een andere manier van communicatie heeft gecreëerd die kan worden gebruikt om “conflicten en escalatie te verminderen”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bahrein veroordeelde de Israëlische politiehandhaving tegen relschoppers op de Tempelberg. De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, bekritiseerde de Israëlische tegenaanvallen in Gaza tijdens een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riyadh al-Maliki.

Volgens Khalifa blijft Bahrein “toegewijd aan de grieven van het Palestijnse volk” en hebben de Abraham-akkoorden “ons dichter bij een alomvattende vrede in de regio gebracht. ”

Hij zei dat zijn regering zich ook blijft inzetten voor een tweestatenoplossing en “heel duidelijk is geweest over waar we staan ​​als het gaat om Oost- en West-Jeruzalem”, die volgens Bahrein moeten dienen als de toekomstige hoofdsteden van respectievelijk Palestina en Israël.

Later tijdens het evenement onthulde de ambassadeur dat hij een aantal jaren geleden, voordat de Abraham-akkoorden in september vorig jaar werden ondertekend, veel over Israël had geleerd door het kijken naar de populaire Netflix-show Fauda.

“Er was destijds een gebrek aan begrip tussen Arabieren en Joden en ik denk dat het door de media is dat we elkaar [beter] kunnen begrijpen. Maar wat nog belangrijker is, dat we dit doen door het opbouwen van relaties.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!