Minister van Defensie Gantz: Israël kan met een nieuwe Iran deal leven

Centrifuges om uranium mee te verrijken in Natanz, Iran. Foto YouTube.

De Israëlische Minister van Defensie Benny Gantz heeft in een interview met het Amerikaanse Foreign Policy Magazine gezegd dat Israël met een nieuwe nucleaire deal met Iran kan leven.

Maar Gantz zei dat hij twijfelde of diplomatie erin zal slagen de nucleaire ambities van Iran in toom te houden. Daarom wil hij graag zien dat de VS komen met wat de minister “een levensvatbaar door de VS geleid plan B” noemt bestaande uit politieke, diplomatieke en economische druk door de Verenigde Staten, Europa, Rusland en China op Teheran indien de nucleaire besprekingen mislukken.

“Israël is niet in staat om een ​​plan B te leiden, we kunnen geen internationaal economisch sanctieregime opstellen. Dit moet worden gedaan door de VS’, zei hij. “Iran moet vrezen dat de VS en zijn partners het menen.”

Maar Israël heeft wel een plan C, namelijk militaire actie. “Als het erop aankomt, moeten we wel”, zei hij en voegde eraan toe dat hoewel Israël niet vergeleken kan worden met de militaire macht van de Verenigde Staten, de IDF de nodige capaciteiten heeft.

Toen hem werd gevraagd naar het voortdurende conflict van Israël met de Palestijnen en de mogelijke oplossingen daarvan, zei Gantz dat Joodse nederzettingen niet van de Westelijke Jordaanoever zullen worden verwijderd. Hij zei echter: “we hebben hier twee politieke entiteiten nodig.”

De regering-Biden is voorstander van een tweestatenoplossing om het conflict op te lossen. Een standpunt dat de Amerikaanse president tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Naftali Bennett vorige maand herhaalde.

Gantz had vorige week een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, waarbij een aantal initiatieven werd genomen om het leven van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever te verbeteren. De minister van Defensie noemde de verbetering van de dialoog met de Palestijnen “een waarde van het grootste belang”.

“Abbas droomt nog steeds van de linies van 1967 [als basis voor een Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever en een einde aan het conflict] – dit zal niet gebeuren”, zei Gantz in het interview.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!