Yad L’Achim helpt joden in Syrië en Irak om Soekot te vieren

Joden in Israël bidden met de  arba’a miniem

Tientallen sets van de arba’a miniem (vier soorten) – etrog, palm, mirte en wilg – die traditioneel worden gebruikt voor gebeden tijdens het Soekot-feest, zijn onlangs overgedragen aan de enkele joden die nog in Arabische landen zoals Syrië en Irak wonen.

Achter dit initiatief staat Yad L’Achim, een orthodoxe organisatie uit Israël die joden in Arabische landen en Arabisch sprekende Joden elders in de wereld wil helpen om in contact te komen met hun joodse roots.

De groep levert bijvoorbeeld de arba’a miniem aan joodse vrouwen die in Israël met Arabisch-Israëlische mannen zijn getrouwd, zodat ze samen met hun kinderen Soekot kunnen vieren.

Yad L’Achim zet zich ook in om Arabisch sprekende joden uit Palestijnse vluchtelingenkampen, van wie de moeders joods zijn, te voorzien van informatie over het jodendom door middel van onder andere telefonische Thora-lessen in een poging hun joodse identiteit te versterken.

Een groter bereik van Arabisch sprekende Joden dankzij social media heeft tot een overeenkomstige stijging van de vraag naar informatie over het jodendom in het Arabisch geleid, zoals begeleiding over verschillende kwesties van de Joodse wetten.

Als reactie daarop is Yad L’Achim gaan samenwerken met het YouTube-kanaal Yahduton, dat tientallen outreach-video’s over Joodse onderwerpen heeft geproduceerd.

Als onderdeel van de initiatieven zijn acteurs gerekruteerd om te helpen bij het maken van een video met de titel “Hoe bouw je een Soekah?” De video zal naar verwachting Arabisch sprekende Joden bereiken en de feestdag voor hen toegankelijker maken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!