Israël verrast door eenvoudige vangst voortvluchtige terroristen

<em>Beelden van de operatie waarbij Iham Kamamji en Munadil Nafiyat gearresteerd werden</em>

Israëlische veiligheidsfunctionarissen waren verrast door het gemak waarmee de laatste twee Palestijnse ontsnapte terroristen werden gearresteerd tijdens de militaire operatie op zondagochtend in Jenin.

Het was de verwachting van de IDF dat de stad op de Westelijke Jordaanoever het toneel zou worden van hevige weerstand bij de arrestatie van de gezochte mannen. Dit was echter niet het geval.

“Ze realiseerden zich blijkbaar dat ze geen ontsnappingsmogelijkheid mee hadden… en wisten goed wat er zou gebeuren als ze toch zouden vluchten. Het is geen toeval dat ze zichzelf zonder slag of stoot hebben aangegeven”, vertelde anonieme officier aan Channel 12-nieuws die betrokken was bij de operatie om de twee te arresteren.

“Ik had een wat harder gevecht verwacht… Het verbaast me dat het zo gemakkelijk ging”, voegde de officier eraan toe, alleen geïdentificeerd door de Hebreeuwse initiaal “Shin”.

De arrestatie van de twee voortvluchtigen – Iham Kamamji en Munadil Nafiyat, beide leden van de terreurgroep Islamitische Jihad – bracht een einde aan een massale 13-daagse klopjacht na een van de meest ernstige ontsnappingen in de geschiedenis van de staat Israël.

De twee bevonden zich in een gebouw in het oostelijke deel van Jenin dat eigendom was van een lid van de regerende Fatah-factie van de Palestijnse Autoriteit, aldus Hebreeuwse mediaberichten.

Maar verrassender was dat Nafiyat het vluchtelingenkamp van Jenin had verlaten, nadat hij een aantal dagen had doorgebracht in het gebied waar de IDF en de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit doorgaans niet komen. In plaats daarvan ging hij naar het meer blootgestelde oosten van de stad wat meer toegankelijker is voor de IDF.

Een nacht voor hun arrestatie voegde Nafiyat zich in het oosten van Jenin bij Kamamji.

Het is nog onduidelijk waarom Kamamji de bescherming van het vluchtelingenkamp verliet, waardoor het gemakkelijker werd voor Israëlische troepen om hem te arresteren, met weinig tot geen gewelddadige confrontaties als gevolg.

Terreurgroepen, waaronder de Islamitische Jihad, hebben verschillende bedreigingen aan het adres van Israël geuit en hebben sinds de ontsnapping militaire parades gehouden in het vluchtelingenkamp om te waarschuwen voor invallen in Jenin. Minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef Aviv Kohavi hadden operatieplannen goedgekeurd voor een mogelijke grootschalige operatie in de stad, meldde Channel 12 op zondag.

De twee voortvluchtigen verzetten zich niet tegen hun arrestatie en gaven zichzelf over, nadat Israëlische troepen het gebouw hadden omsingeld waar ze zich verstopten. En in het oostelijke deel van de stad waren geen gewapende mannen te zien.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)