Durban conferentie door 31 landen geboycot

Foto <a href="https://twitter.com/giladerdan1/status/1439813612449800193" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Twitter </a>Ambassadeur Gilad Erdan

Eenendertig landen blijven woensdag 22 september weg bij de VN anti-racismeconferentie in New York. Met de conferentie wordt stil gestaan bij de twintigste verjaardag van het World Conference Against Racism (WCAR) in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001. 

Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, blijft zal record van 31 landen het evenement overslaan, meer dan het dubbele van het aantal dat dit in het verleden heeft gedaan.

De conferentie, en zijn opvolgmomenten werden door de jaren heen misbruikt als platform voor antisemitische uitingen en de disproportionele eenzijdige aandacht voor Israël.

In Nederland heeft in juli dit jaar toenmalig demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, de Tweede Kamer laten weten dat Nederland “niet voornemens [is] om deel te nemen aan de Durban IV-bijeenkomst.”

Andere landen die wegblijven zijn onder andere Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Israël, Nieuw-Zeeland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De eerste Durban-conferentie werd gehouden van 31 augustus tot 8 september 2001, een paar dagen voor de terreuraanslagen van 11 september en werd gekenmerkt door verdeeldheid over de kwesties zoals antisemitisme, kolonialisme en slavernij.

De VS en Israël verlieten de conferentie uit protest tegen de toon van de bijeenkomst, met inbegrip van plannen om veroordelingen van het zionisme in de definitieve tekst op te nemen.

Sinds die tijd zijn de zogenaamde “Durban conferenties” gekaapt door extreemlinkse NGO’s en anti-westerse landen en ontaard in een platform van haat tegen joden en Israël waarin onder andere het streven naar zelfbeschikking voor joden wordt gelijkgesteld met racisme en antisemitische stereotypen over Joden niet worden geschuwd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)