Zes Palestijnse gevangenen ontsnapt uit zwaarbeveiligde gevangenis in Israël

De Gilboa gevangenis waaruit de gevangenen zijn ontsnapt. Foto YouTube.

Zes Palestijnse gevangenen zijn ‘s nachts ontsnapt uit de Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël. Verwacht wordt dat de terroristen van de Islamitische Jihad en Fatah zijn gevlucht naar Jenin of Jordanië.

De zes mannen deelden een cel, waar ze over een periode van een maand de tunnel hebben gegraven. De ontsnapping, die rond 3.30 uur plaatsvond, werd ontdekt toen een boer de zes gevangenen door zijn veld zag rennen en de politie waarschuwde.

Sinds die tijd kammen de Israëlische politie, de Shin Bet, grenspolitie, IDF-troepen en speciale eenheden het gebied uit met behulp van politiehelikopters en drones.

De troepen hebben kleding en schoenen gevonden die waarschijnlijk van de voortvluchtigen waren, evenals de tunnel waarmee ze uit de gevangenis zijn ontsnapt.

Een van de voortvluchtigen is Zakaria Zubeidi, een voormalige commandant van de militaire vleugel van Fatah, de Al-Aqsa Martelarenbrigades. Hij werd veroordeeld voor verschillende dodelijke terroristische aanvallen en zat een levenslange gevangenisstraf uit.

De andere vijf zijn leden van de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep en zijn ook veroordeeld voor levenslange gevangenisstraffen voor het plegen van een reeks dodelijke terreuraanslagen op Israëlische burgers.

De Gilboa-gevangenis, gelegen tussen Afula en Beit She’an, werd in 2004 geopend als uitbreiding van de nabijgelegen Shata-gevangenis vanwege een snelle toename van de Israëlische gevangenispopulatie tijdens de Tweede Intifada. In de gevangenis worden Palestijnse veiligheidsgevangenen vastgehouden, evenals Israëlische criminelen.

In 2014 werd een soortgelijke ontsnappingspoging uit de gevangenis verijdelt nadat een gevangene van de Islamitische Jihad een tunnel had gegraven in een van de toiletten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!