Egyptische president belt Herzog ter gelegenheid van Rosj Hasjana

De president van Egypte Abdel-Fattah el-Sissi, met links de koning van Jordanië en rechts president Abbas van de Palestijnse Autoriteit op bezoek in Cairo afgelopen donderdag. Foto YouTube.

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi belde zondag met president Isaac Herzog om zijn beste wensen te sturen, voorafgaand aan Rosj Hasjana. Op dezelfde dag meldden een in Londen gevestigde krant dat el-Sissi Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen nieuw leven probeert in te blazen.

Volgens het kantoor van de president sprak Sissi zondagavond met Herzog, feliciteerde hem met zijn nieuwe rol en stuurde zijn zegeningen naar de Israëlische natie voorafgaand aan de Joodse feestdagen.

Het kantoor van Herzog zei dat de twee “bilaterale kwesties en onderwerpen van gezamenlijk belang tussen de buurlanden” hebben besproken en dat Herzog Sissi bedankte voor “de belangrijke rol die hij speelt bij het handhaven van stabiliteit en vrede in de regio.”

Eerder op zondag meldde de in Londen gevestigde online krant Rai al-Youm dat Sissi van plan is binnenkort een initiatief uit te rollen om de vastgelopen vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen op te starten.

Onder verwijzing naar “hooggeplaatste” Arabische bronnen, zei de krant dat de Egyptische inlichtingendienst op het punt staat een ​​vredesinitiatief af te ronden in samenwerking met niet-gespecificeerde Arabische en Europese elementen.

Het rapport gaf geen details over het initiatief, maar beweerde dat Egypte de komende weken Israëlische, Palestijnse, Amerikaanse, Europese en Arabische functionarissen zou ontvangen om het voorstel te bespreken voordat het officieel werd onthuld.

Premier Naftali Bennett, die hervatting van een diplomatiek proces met de Palestijnse Autoriteit niet zinvol vindt, zal naar verwachting later deze maand Egypte bezoeken.

Het rapport komt slechts enkele dagen nadat Sissi de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas en de Jordaanse koning Abdullah II ontving voor besprekingen in Caïro. Volgens het bericht in Rai al-Youm is tijdens die bijeenkomst het Egyptische initiatief besproken.

Herzog ontmoette Abdullah vorige week in Amman, tijdens een bezoek dat pas zaterdagavond werd onthuld.

“Er is een gevoel in de regio van een verlangen om vooruitgang te boeken, een verlangen om te spreken”, zei Herzog na zijn bezoek aan Jordanië. “We zijn momenteel een jaar verder sinds de ondertekening van de Abraham-akkoorden. Deze akkoorden creëerden een belangrijke regionale infrastructuur. Het zijn zeer belangrijke overeenkomsten, die onze regio en de dialoog daarbinnen transformeren… Ik denk dat het erg belangrijk is voor de strategische en diplomatieke belangen van de staat Israël om iedereen in dialoog te laten gaan.”

Bennett ontmoette Abdullah in juli in het geheim in Jordanië, slechts enkele weken na zijn aantreden als premier, tijdens de eerste top tussen de leiders van de landen in meer dan drie jaar. De spanningen tussen Jordanië en Israël waren tijdens de ambtstermijn van voormalig premier Benjamin Netanyahu opgelopen, maar lijken te zijn verbeterd sinds Bennett in juni aantrad, inclusief landbouw- en waterovereenkomsten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!