Israël kan binnen 2 maanden groepsimmuniteit bereiken

Toediening coronavaccin. Foto YouTube.

Volgens deskundigen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid is de kans groot dat Israël binnen 2 maanden een situatie kan bereiken die lijkt op groepsimmuniteit. Voorwaarde is wel dat het hoge aantal vaccinaties in combinatie met het hoge aantal nieuwe coronabesmettingen aanhoudt.

De gezondheidsfunctionarissen zijn van mening dat tienduizenden Israëliërs de komende weken positief zullen testen op het coronavirus en dat nog veel meer een derde dosis van het vaccin zullen krijgen. Door de combinatie van deze twee factoren zal meer dan 80% van de Israëlische bevolking beschermd zijn tegen de ziekte.

Volgens een nieuwsbericht van Channel 13 zijn degenen die een derde dosis hebben gekregen vanaf een week na ontvangst van de injectie voor 96% beschermd tegen besmetting met het coronavirus. Wie twee keer is gevaccineerd heeft momenteel slechts een bescherming tegen besmetting van 42%.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid adviseert burgers om thuis een coronatest te doen voordat maandagavond het Rosj Hasjana-feest met familieleden wordt gevierd. Het ministerie riep mensen ook op om gezinsmaaltijden en gebedsdiensten waar mogelijk buiten te houden.

Vorig jaar vierde Israël Rosj Hasjana onder lockdown, maar de huidige regering heeft zich verzet tegen het opnieuw instellen van ingrijpende beperkingen om de ​​recente toename van de morbiditeit in te dammen. In plaats daarvan wordt vertrouwd op vaccinaties en beperkingen op bijeenkomsten.

Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, verdedigde zondag het besluit om geen lockdown op te leggen tijdens de feestdagen en zei dat hoewel “er zorgen zijn”, er ook “duidelijke tekenen” zijn van afnemende morbiditeit, zoals een bescheiden daling in ernstige gevallen.

“Ik weet zeker dat we de feestdagen veilig zullen vieren”, zei hij tegen Channel 12.

Zondagavond waren er 84.218 actieve coronagevallen in Israël. Er lagen 677 patiënten in ernstige toestand in het ziekenhuis waarvan er 157 op ventilatoren waren aangesloten. Het aantal ernstig zieken is de afgelopen week licht gedaald, van een piek van 753 afgelopen zondag.

Zeker 11 mensen stierven op zondagochtend en middag, 27 mensen stierven op zaterdag en 29 op vrijdag. Volgens de nieuwssite Ynet was meer dan de helft van de 122 Israëliërs die sinds begin september aan het coronavirus zijn overleden, niet gevaccineerd. Volgens het verslag waren 65 van hen niet volledig ingeënt, 42 waren gevaccineerd maar kregen geen booster-injectie en 15 van hen hadden een derde dosis gekregen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!