Hamas dreigt (weer) met geweld

Hamas terroristen laten brandballonnen op.

Zaterdag hebben terroristische groeperingen in de Gazastrook meer dan een dozijn brandballonnen richting Israël opgelaten. Hamas is ontevreden over de voortgang van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en dreigt daarom weer met geweld.

Israël wil niet meewerken aan pogingen om een ​​langdurig staakt-het-vuren te bereiken zonder overeenkomst om de vermiste gesneuvelde soldaten en burgers die in Gaza gevangen worden gehouden terug te krijgen.

Hamas wil wel onderhandelen over een staakt-het-vuren maar zonder daar de kwestie van een eventuele gevangenenruil te bespreken, waarover het wil onderhandelen in een aparte overeenkomst.

Ondertussen staat Israël geleidelijk humanitaire hulp naar Gaza toe, op voorwaarde dat het geweld van Hamas in de vorm van raketvuur, brandballonnen of rellen langs grenshek uitblijft. Maar Hamas is dit geweld juist aan het opvoeren.

De inschatting van de IDF is derhalve dat een nieuwe militaire operatie tegen Hamas-doelen in Gaza niet lang kan uitblijven. De voorkeur van Israëlische defensie-apparaat is om zo’n operatie uit te stellen tot na de Hoge Feestdagen, die op maandag 6 september beginnen.

Hamas maakt gebruik van deze voorkeur en dreigt het geweld op Rosj Hasjana op te voeren, onder het voorwendsel dat de laatste uitbetaling van hulpgeld uit Qatar niet op tijd is overgemaakt. Eerder werd aangekondigd dat de VN toezicht zou gaan houden op de verdeling van het hulpgeld uit Qatar aan zo’n 100.000 families in de Gazastrook.

Op zaterdag lanceerde Hamas meer dan een dozijn brandballonnen naar Israël.

Op foto’s en video’s is te zien hoe gemaskerde terroristen foto’s omhoog houden van Gazanen die zijn omgekomen bij recente botsingen met Israëlische troepen terwijl ze ballonnen oplaten in de richting van de Joodse Staat.

Er waren geen directe meldingen van branden in het zuiden van Israël.

De nieuwe regering van Israël heeft de ballonnen, die de afgelopen weken tot een reeks bosbranden hebben geleid, vergeleken met raketvuur. Het reageert vaak op de lanceringen met nachtelijke luchtaanvallen op Hamas-doelen.

Hamas heeft de afgelopen weken ook een reeks gewelddadige demonstraties georganiseerd langs de Israëlische grens, waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van de Israëlisch-Egyptische blokkade.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)