Israëlische onderzoekers leggen gevaren van zoetstoffen bloot

Zoetstof. Foto YouTube.

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Ben-Gurion heeft aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen gezonde darmbacteriën ziek kunnen maken. Dit leidt tot ongemak en spijsverteringsproblemen.

De onderzoekers, die hun bevindingen vorige maand publiceerden in het International Journal of Molecular Sciences, keken naar zes veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen. Hoewel geen van hen de bacteriën actief doodt, belemmeren drie van de zes de communicatie tussen de bacteriën aanzienlijk.

Om de zoetstoffen te testen, gebruikten wetenschappers sportsupplementen. Ze onderzochten aspartaam, sacharine, sucralose, acesulfaam-kalium (Ace-K), advantaam en neotaam. Aspartaam, sucralose en sacharine bleken de bacteriële communicatie aanzienlijk te remmen. In alle door hen geteste sportsupplementen werd minstens één van de drie zoetstoffen aangetroffen.

Onderzoeker Ariel Kushmaro merkte op dat er weinig nauwkeurige etikettering van kunstmatige zoetstoffen op producten is, waardoor het moeilijk is om te weten hoeveel elk product bevat.

“Ons onderzoek moet de voedingsindustrie ertoe aanzetten hun gebruik van kunstmatige zoetstoffen opnieuw te evalueren”, zei Kushmaro.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)