Israëlische politie onderzoekt misbruik vrouwelijke IDF-soldaten door Palestijnse gevangenen

De Israëlische politie heropent een onderzoek naar beweringen dat vrouwelijke bewakers in 2018 werden blootgesteld aan routinematige seksuele intimidatie door veiligheidsgevangenen in de Gilboa gevangenis, met volledige kennis van het hogere personeel.

Het misbruik en de omvang ervan werden onthuld door de huidige commandant van de Gilboa-gevangenis, Freddy Ben Sheetrit, tijdens het onderzoek van de Israëlische Gevangenisdienst naar de recente ontsnapping van zes gevangenen uit dezelfde gevangenis, afgelopen september.

De vrouwelijke soldaten die als bewakers hun militaire dienst vervulden in de gevangenis werden “gepimpt” aan Palestijnse terroristen om concessies te krijgen van de gevangenen.

Yael, die in 2017 te maken kreeg met seksuele intimidatie door veiligheidsgevangene Muhammad Atallah vertelde haar verhaal aan Ynet.

“[De getuigenis] bracht me terug. Alles wat ze probeerden te verbergen, werd onthuld en kwam naar buiten in die commissie’, zei Yael. “Ik eis gerechtigheid en dat de Aanklager de zaak heropent.”

Volgens Yael mocht Atallah zonder handboeien door de gevangenis lopen en dreigde een rel onder de gevangen te beginnen als zij niet deed wat hij wilde.

Een paar dagen later kreeg ze van een hoge officier het bevel om Atallah te begeleiden, schijnbaar om hem te sussen, wat hem voldoende gelegenheid gaf om haar lastig te vallen en haar te dwingen seksuele handelingen te verrichten.

Het misbruik werd al in juni 2018 onthult Channel 20-correspondent Liran Levy. De Israel Prisons Service ontkende destijds de aantijgingen. Een onderzoek tegen inlichtingenofficier Rani Basha wegens zijn betrokkenheid bij de affaire werd gesloten wegens gebrek aan bewijs.

Minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev zei dat hij de getuigenis van Ben Sheetrit “absoluut schokkend en afschuwelijk” vond en voegde eraan toe dat hij een beroep deed op politiecommissaris Kobi Shabtai en procureur-generaal Avichai Mandelblit om de bevindingen van een onderzoek uit 2018 naar het misbruik opnieuw te onderzoeken.

Hieraan is gehoor gegeven en de politie-eenheid die klachten tegen gevangenisbewakers onderzoekt, maakte donderdag bekend opnieuw onderzoek te doen naar de Gilboa-affaire.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)