Meerderheid Israëliërs steunt aanval op kernwapenprogramma Iran zonder toestemming VS

Een meerderheid van de Israëliërs steunt een aanval op de nucleaire installaties van Iran, zelfs zonder toestemming van Washington. Volgens een woensdag gepubliceerd rapport van het Israel Democracy Institute steunt 58% van de joodse Israëliërs zo’n aanval.

Dat aantal daalt tot 51% van de Israëliërs wanneer rekening wordt gehouden met de hele bevolking van Israël, inclusief de Arabische minderheid.

Minder dan een derde (31%) van de Joodse Israëliërs is tegen een aanval op Iran zonder Amerikaanse goedkeuring, terwijl ongeveer 82% van de Arabische Israëliërs van mening is dat de regering-Biden eerst akkoord moet gaan.

Ook is het verschil tussen de politieke kampen groot: 67% van rechtse Israëliërs is voorstander van een aanval zonder toestemming van de VS, terwijl slechts 37,5% van de linkse Israëliërs een dergelijke aanval zou steunen. Onder Israëliërs die zich in het midden van het politieke spectrum bevinden, kan een aanval op de nucleaire installaties van Iran zonder Amerikaanse toestemming op 50% steun rekenen.

Een grote meerderheid (62%) van de Joodse Israëliërs is van mening dat Iran een existentieel gevaar vormt in een “grote” of “zeer grote” mate. Een minderheid (19%) van de Arabische Israëliërs is het daarmee eens.

Verwacht wordt dat de regering-Biden geen groen licht geven voor een aanval op de Iraanse nucleaire installaties.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)